Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hovrätten fastställer af Donners straff

Uppdaterat måndag 18 april 2011 kl 12.35
Publicerat måndag 18 april 2011 kl 10.09
Chefsåklagaren: "En väl avvägd dom"
(1:30 min)
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.

Förre Röda kors-chefen Johan af Donner, som lurat Röda korset och Cancerfonden på miljonbelopp, får straffet på fem års fängelse fastställt av Svea hovrätt. Han döms nu dock även för grovt mutbrott, vilket han frikändes från i tingsrätten.

Johan af Donner sparkades från sitt jobb som informations- och insamlingschef på Röda korset i maj 2009, efter att de framkommit att han lurat organisationen på stora summor pengar. Vid utredningen framkom att han också svindlat Cancerfonden på pengar.

I tingsrätten dömdes han till fem års fängelse för bland annat grovt bedrägeri, för att ha svindlat till sig nästa åtta miljoner kronor under totalt nio års tid. Pengarna ska enligt honom själv använts för att finansiera familjens lyxliv.

Och nu har alltså hovrätten fastställs straffet på fem års fängelse, med tillägget grovt mutbrott. Straffvärdet för de sammanlagda brotten är egentligen sex år, anser hovrätten. Men sedan tar rätten hänsyn till förmildrande omständigheter, som att af Donner mist jobbet och att han och hans familj utsatts för stor uppmärksamhet i medierna. Med ett års straffrabatt landar påföljden på de fem års fängelse tingsrätten dömde ut.

Mediernas uppmärksamhet har inneburit stora påfrestningar, anser rätten, men detta ska "inte påverka straffmätningen i någon nämnvärd mån". Rätten påpekar också att af Donner belagts med sju års näringsförbud, vilket innebär begränsade inkomster fram till pensionen. Det är inget tvivel om att han är initiativtagare och drivande i brottsligheten, slår hovrätten fast.

Johan af Donners advokat Clea Sangborn hävdade att straffet på fem år var alldeles för hårt, att för stor moralisk hänsyn tagits. Hon menade att straffvärdet på de brott han erkänt är lägre. Under hovrättsförhandlingarna krävde af Donner att han ska frikännas från två åtalspunkter, bland annat grovt bokföringsbrott.

Men chefsåklagaren Alf Johansson tyckte i stället att af Donner skulle dömas också för mutbrott, som han friades från i tingsrätten. Åklagaren krävde också skärpt straff för de två leverantörerna som ska ha hjälpt af Donner. De dömdes i tingrätten till 1,5 respektive 2,5 år års fängelse. Båda nekar till brott. För den ena medåtalade sänker hovrätten fängelsestraffet från 2,5 till 2 år. För den andra fastställer hovrätten fängelsestraffet på 1,5 år. De bägge fälls nu även för grov bestickning.

Chefsåklagaren Alf Johansson är nöjd med domen, trots att han yrkat på en längre straffpåföljd.

– Hovrätten har såvitt jag kan se tagit hänsyn till den kraftigt mediala uppmärksamhet som Johan af Donner uppenbarligen har fått lida av. Med anledning av det har man ansett att påföljden får stanna vid fem år. I det stora hela tycker jag att det är en mycket väl avvägd dom, säger han.

I förhör har af Donner erkänt delar av anklagelserna, att han tillsammans med de två männen ska ha skickat falska fakturor. af Donner ska ha ställt ut luftfakturor från bland annat sitt egna enskilda företag på de två leverantörerna som sedan skickat faktura till Röda korset, med en pålagd summa.

Till de två leverantörerna ska han ha sagt att han hade organisationernas styrelsers medgivande att ta ut en del av sin lön via sitt privata företag.

TT/Ekot

Röda Korset-härvan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".