Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Pressen på kristna ökar i Kina – 50 greps i veckan

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 13.06
"Det är klart att det är en ganska svår situation"
(2:06 min)
Foto: Ng Han Guan

Samtidigt som ett stort antal oppositionella förhörts och gripits i Kina den senaste tiden har kristna församlingar under den gångna veckan rapporterat om ökad press från myndigheterna.

I Peking greps ett 50-tal frikyrkomedlemmar av polis i går efter att de blivit uppsagda från sin gudstjänstlokal och i stället firat gudstjänst utomhus.

Omkring ett 50-tal medlemmar av frikyrkan Shouwang i Peking greps i går efter att de försökt organisera en gudstjänst på offentlig plats.

Redan förra söndagen inträffade en liknande händelse efter att församlingen blivit uppsagd från sin möteslokal på grund av påtryckningar från lokala myndigheter. Flera pastorer och medlemmar har därefter hållits i husarrest.

Sun Yi, religionsprofessor på Renmin-universitetet i Peking, och själv medlem av Shouwang-kyrkan, beklagar att han inte kan uttala sig så tydligt om vad som hänt.

– Vi har fortfarande inte kunnat göra en tydlig sammanställning, och själv har jag inte fått gå utanför dörren på en vecka, säger han.

Trots att församlingen ofta har utsatts för påtryckningar från myndigheterna i Peking, betraktar han de senaste helgernas ingripanden som allvarliga.

– Det är klart att det är en ganska svår situation, allvarligare än situationen 2009. Då blev gruppen utkastad från sin hyrda gudstjänstlokal efter inblandning från myndigheter och sedan tilläts man inte köpa en egen fastighet, menar professorn och församlingsmedlemmen Sun Yi.

I den kinesiska grundlagen står att medborgare har religionsfrihet, men i praktiken tillåts inga självständiga trossamfund utanför kommunistpartiets kontroll. I stället får troende välja mellan att tillhöra en statlig kristen, buddhistisk, muslimsk eller daoistisk organisation - eller att samlas privat, och riskera ingripande från polisen.

Kristendomen växer snabbt i Kina och vissa väljer att både tillhöra ett registrerat samfund och samtidigt delta i inofficiella sammankomster.

Shouwang-kyrkan är en väletablerad oregistrerad församling med hög profil, och har tidigare ansökt om att få bli registrerad hos myndigheterna, men utan att ingå i den statskontrollerade protestantiska så kallade Tre-självkyrkan. Enligt församlingen vägrade de lokala myndigheterna att ta emot registreringsansökan 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".