Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU:s datalagringsdirektiv behöver göras om

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 17.14
"Inte bra att det finns så stora skillnader"
(1:58 min)
EU-kommissionär Cecilia Malmström. Foto: Juha Roininen/Scanpix.

EU:s omstridda datalagringsdirektiv innebär risker för den personliga integriteten och behöver göras om. Det slog den ansvariga EU-kommissionären Cecilia Malmström fast i dag.

Bland annat skiljer det sig för mycket mellan hur olika EU-länder använder lagen, säger Malmström.

– Det är inte bra att det finns så stora skillnader mellan medlemsländerna när det rör sig om viktiga och känsliga frågor, säger Cecilia Malmström.

Enligt EU:s datalagringsdirektiv måste nätoperatörer lagra uppgifter om vem du mejlar eller ringer till från din mobiltelefon. Vid brottsutredningar kan sedan polis begära ut de här uppgifterna.

Men dagens utvärdering visar på en rad brister i datalagringsdirektivet, som nu ska göras om. Cecilia Malmström säger att lagen i framtiden bara ska användas för att bekämpa vissa tydligt utpekade allvarliga brott. Till exempel anser hon inte att datalagringslagen ska kunna användas i jakten på fildelare.

– Det är inte det den är till för, säger hon.

Enligt EU-kommissionen är datalagring viktigt för att bekämpa allvarlig brottslighet, till exempel pekar man på att lagen var avgörande när europeisk polis nyligen lyckades identifiera flera hundra medlemmar i ett stort pedofilnätverk.

Men dagens rapport visar att datalagringslagstiftningen inte fungerar tillräckligt bra, och bland annat anser nu EU-kommissionen att det behövs nya regler för att skydda den personliga integriteten för alla som använder mobiltelefoner och datorer.

Sverige är ett av bara två EU-länder som ännu inte har infört datalagringsdirektivet i sin nationella lagstiftning, och det här gjorde att EU-kommissionen för mindre än två veckor sedan beslutade att dra Sverige inför domstol.

Sverige hotas nu av mångmiljonböter för att vi inte har infört en lagstiftning som EU i dag själv medger inte fungerar tillräckligt bra. Men Cecilia Malmström försvarar beslutet.

– Man måste följa regelverket och vi har förhandlat under en mycket lång tid, men vi kan inte göra något undantag för Sverige bara för att jag råkar vara svensk kommissionär.

Men att följa en lagstiftning som inte är särskilt bra, hur logiskt är det?

– Det finns brister i lagstiftningen, men det är en lagstiftning som hade funnits oavsett, och det är en lagstiftning som medlemsländerna inklusive Sverige har bett om. Där måste lagstiftningen följas.

Direktiven antogs 2006

Direktiven antogs av EU 2006. Dåvarande justitieminister Thomas Bodström (S) var en av de ivrigaste pådrivarna. Nuvarande justitieminister Beatrice Ask (M) har dock varit kritisk.

Direktivet ålägger EU-länder att spara trafikdata från telefoner och datorer i mellan sex månader och två år.

Sverige och Österrike har inte infört direktivet. Författningsdomstolarna i Tyskland, Rumänien och Tjeckien har underkänt den nationella tillämpningen av direktivet.

Sverige har dömts i EU:s domstol för att inte ha infört lagen. Regeringen lade i vintras ett lagförslag i riksdagen, men V, MP och SD fick igenom att lagen ska vila i ett år.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".