Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dåligt med lamm till svenska påskbord

Publicerat måndag 18 april 2011 kl 18.15
"Så blir det alldeles säkert"
(1:48 min)
Lammuppfödaren Eva Nilsson på Ekastiga Gård. Foto: David Rasmusson/Ekot.

Det kan bli brist på svenskt lamm till påsk, meddelar slakteriföretaget Scan. Produktionen är lägre än efterfrågan.

Eva Nilsson som föder upp och säljer lamm på Ekastiga Gård utanför Höör i Skåne tror att det blir kunder som kommer att bli utan lammstek.

– Så blir det alldeles säkert. Både det färska köttet och det vi har i våra frysboxar brukar ta slut. Vi har en slakt veckan efter påsk för att kunna fylla på förråden, säger Eva Nilsson.

Påsken är den högtid då vi i Sverige äter mest lamm, så pass att den inhemska produktionen inte mäktar med. Bristen på svenska lamm är enligt Scan så stor att man hade kunnat sälja dubbelt så mycket som man producerar.

I Sverige äter vi allt mer lammkött. 2009 låg konsumtionen på 1,6 kilo per person, en ökning med 60 procent sedan 2004.

Även produktionen har ökat, men inte i samma omfattning, berättar Elisabeth Svensson, lammansvarig på Scans inköpsföretag SLS.

– Det är positivt att produktionen ökar med 2-3 procent per år, men samtidigt ökar konsumtionen med 5-10 procent per år, säger Elisabeth Svensson.

Just nu är vi importberoende och på Scan hoppas man att den inhemska produktionen ska fortsätta öka men då krävs även att lönsamheten för uppfödarna blir bättre.

– Just i år har vi lite bättre läge, men om man ska våga utöka och satsa i större skala så behövs det egentligen mer pengar.

På Ekastiga gård har Eva Nilsson just nu bråda dagar. Beställningar inför påsken har hopat sig och att lamm skulle smaka kofta är inget hon får höra så ofta nuförtiden.

– Ibland dyker det upp någon som säger något om det, men den villfarelsen tar vi snabbt ur dem. Här är det inget som smakar kofta, här smakar det lamm, säger Eva Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".