Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stark krona sänkte Telias resultat

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 12.59
"Det sker en explosion"
(2:59 min)

Svensk-finländska telekomoperatören TeliaSoneras vinst påverkades negativt av den starka svenska kronan. Därför föll både vinst och omsättning första kvartalet i år.

VD Lars Nyberg är inte helt nöjd med det men har en förklaring.

– Ja, det gör den nog om du mäter den i kronor. Men det har att göra med kronans förstärkning. Vi mäter ju vår omsättning i lokal valuta och då steg den med 2,5 procent, säger han.

Rörelsevinsten hamnade på 7,3 miljarder kronor, ungefär samma som samma kvartal 2010. Omsättningen hamnade på 24,7 miljarder vilket var lite lägre än 2010.

Men valutaeffekten ger lägre siffror när det räknas om till starka svenska kronor.

Tillväxten för 2011 tror TeliaSonera hamnar på 3 procent och det är lite lite för att sätta fart på aktiekursen. TeliaSoneras aktie som fortfarande är en av de mest spridda aktierna tappade lite i värde på börsen efter rapporten.

Det som driver på telekommarknaden är den fortsatt mycket starka efterfrågan från kunderna på mobilt bredband, med de datorlika mobiltelefonernas segertåg över den industrialiserade världen:

– Ja, det är ju en oerhört stark koppling. Det är där tillväxten sker just nu. Och jag tror att det är där tillväxten kommer att ske de kommande åren.

– Det sker en explosion skulle jag vilja säga. Både i antal mobil- och datoranvändare i Sverige men också i hur mycket de konsumerar. Den som har en iphone fyra använder dubbelt eller tre gånger så mycket mer trafik som en den som har första generationens iphone.

Ett litet mörkt moln på TeliaSoneras annars ganska klara himmel är en pågående arbetsmarknadskonflikt i Finland, där anställda nu är inne på sin andra strejkomgång:

– Det är ett besparingsprogram som vi har både i Sverige och i Finland. I Finland behöver vi flytta ett antal personer från vissa orter för att centralisera dem och minska antalet personal. Vi erbjuder avgångspaket som i finska mått mätt är väldigt generösa. Men den centrala fackföreningen där tycker inte att det duger och har gått ut i en illegal strejk.

Hur ska det här lösas?

– Man kan inte förhandla med någon som strejkar illegalt, framför allt inte när man har erbjudit ett bra paket. Men vi ska ha klart för oss att alla strejkar inte, Jag förutsätter att det kommer lösa sig på samma sätt som det brukar lösa sig – nämligen att vi kommer överens om det vi har erbjudit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".