Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Separatister bakom majoriteten av terrordåden förra året

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 15.17

Majoriteten av terrordåden inom EU förra året utfördes av separatister, visar ny statistik från Europol. De flesta av dåden utfördes i Franrike och Spanien.

Totalt sju människor och många skadades i de terrordåd som utfördes inom EU förra året.  

I tre fall, bland annat i Stockholm den 11 december, kunde långt fler offer ha krävts, konstaterar Europol i sin årliga sammanställning.

De flesta av dåden i sammanställningen tillskrivs separatistiska, nationalistiska eller anarkistiska grupper.

Totalt greps 611 personer för terrorrelaterade brott enligt rapporten. Av dessa beskrivs 179 som islamister – en femtioprocentig ökning jämfört med 2009.

Även antalet hotfulla uttalanden från islamister mot EU-intressen ökade jämfört med året innan. 2010 uppgick de till 46 stycken, har Europol räknat ut. Rapporten presenterades på tisdagen på EU-parlamentet.

Av de sju dödade i fjol fanns sex av offren i terror som utfördes med vänsterextrema och anarkistiska motiv, samtliga i Grekland.

Där utfördes 20 attacker med dessa motiv i fjol, en ökning med 30 procent jämfört med året innan.

Flest attacker i fjol, 160 av de totalt 249, utfördes av separatister. Majoriteten av utfördes i Frankrike och Spanien, med 84 respektive 74 attacker. En fransk polis dödades i fjol av baskiska separatistgruppen ETA.

Främst pekas baskerna ut. Även om ETA utlyst vapenvila i Spanien, och inte utförde några attacker där i fjol, var gruppen Segi avsevärt mer aktiv, som anses utgöra rekryteringsgrund för ETA.

Mycket upparbetade kontakter finns också mellan ETA och colombianska Farc-gerillan, enligt rapporten.

Rapporten betonar också att ETA utlyst vapenvilor förr, vilket sedan brutits. Och ETA fortsätter också att rekrytera medlemmar, samla in pengar genom storskalig utpressning och söker platser att lagra vapen och sprängmedel.

De högerextrema terrorgrupperna beskrivs som splittrade. Inga terrorattacker med högerextrema motiv utfördes i fjol, enligt rapporten.

Däremot varnar rapporten för att de högerextrema allt mer förfinar och utvecklar sin propaganda via webbplatser och sociala nätverk på internet.

Ett stort inflöde av migranter till Europa från oroligheterna i Nordafrika kan skapa folkligt missnöje och grogrund för högerextremism, enligt rapporten.

Enligt rapporten förekom över 200 incidenter för det som kallas enfråge-extremism, i huvudsak djurrättsaktivister som attackerar djurförsök, pälsfarmer, köttindustrin, cirkusar eller jaktindustrin.

Av attackerna inkluderade 24 mordbränder med hjälp av brandbomber eller sprängmedel.

Inga gripanden gjordes dock för dessa händelser i fjol.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".