Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kuba

Fidels avgång - epokskifte på Kuba

Uppdaterat tisdag 19 april 2011 kl 21.25
Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 17.02
Kommunistpartiets sjätte kongress avslutas idag
(2:08 min)
Fidel Castro meddelat att han lämnar posten som kommunistpartiets ledare. Foto: Adalberto Roque/Scanpix

I Kuba har Fidel Castro meddelat att han lämnar posten som kommunistpartiets ledare. Fidel Castros besked kan vara en markering om att ett verkligt epokskifte kan vara på gång, rapporterar Sveriges Radios latinamerika-korrenspondent Lars Palmgren. 

På fösta maj-mötet i Havanna för elva år sen sa Fidel Castro att "revolution är detsamma som att ha känsla för det historiska sammanhanget - och att förändra allt det som bör förändras…"

Kanske är det just det som nu sker på Kuba.

Det innebär just att Fidel Castro drar sig tillbaka och att det genomförs reformer som försöker vrida klockan tillbaka till 1968 - till det Kuba som fanns före Fidel Castros proklamation av socialism på Kuba och då han, i ett svep, nationaliserade tiotusentals små affärsverksamheter - allt från bagerier till gatuförsäljare av is.

Många menar att tiden mellan 1959, det år revolutionen segrade, fram till 1968 var den verkliga, den genuina kubanska revolutionen.

Vad som sen kom var en dålig imitation av Sovjetkommunismen, uppblandad med Fidel Castros improvisationer.

Att flytta tillbaka tiden går naturligtvis inte.

Men de beslut som kommunistpartiets kongress av allt att döma har fattat, besluten har ännu inte offentliggjorts, de innebär ett försök att reaktivera just den privata sektor som försvann 1968.

Samtidigt kommer många av de statliga subventioner som utgjort själva kärnan i den kubanska socialismen att försvinna.

Fidel Castros lillebror, Raul, som nu är landets president och förmodligen också valts till kommunistpartiets förste sekreterare efter Fidel, han har uppmanat kubanerna att lära sig räkna.

"Två plus två är fyra - inte fem eller sex, som vi ofta har lurat oss att tro", brukar han säga.

Samma rationalitet som ska impregnera ekonomin ska också, från och med nu, prägla sättet som landet styrs på är det meningen.

Den största nyfikenheten när det gäller kongressens beslut riktas därför mot vem som väljs till partiets andre sekreterare, i praktiken Raul Castros kronprins.

Fotnot: Det blev senare klart att 80-årige partiveteranen José Machado blir ny andresekreterare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".