Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Presskonferens om räntehöjningen

Uppdaterat onsdag 20 april 2011 kl 11.29
Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 11.03

Riksbanken höll presskonferens med riksbankschefen Stefan Ingves och Per Jansson, chef för avdelningen för penningpolitik, med anledning av onsdagens räntehöjning. Ekot rapporterade direkt.

11:29

Presskonferensen avslutas och riksbankschefen Stefan Ingves önskar trevlig påsk till alla på plats.

11: 28

--Vi har gjort en prognosmiss när det gällert offentligt sparandet. Men vi kan ändå säga att bilden av det offentliga sparandet i Sverige är bättre än vad den är utomlands, säger Per Jansson, chef för avdelningen för penningspolitik.

11: 27

Enligt Stefan Ingves kommer Riksbanken att höja räntan med en kvarts procentenheter på tre av fyra kommande räntemöten. Men han vill inte säga exakt när detta kommer att ske.

11: 26

--Penningpolitiken utformas på så sätt att man måste ta hänsyn till både den svenska och den globala ekonomin, säger Stefan Ingves.

11:18

--Den bedömning vi gör är att det kommer ske en normal utveckling av lönerna under de närmaste åren, säger Stefan Ingves.

11:15

--Som vi ser det kommer hushållen klara av räntehöjningen. Det är ingen onormal räntenivå, svarar Stefan Ingves på en fråga om höjningen av styrräntan.

11:14

--Peningpolitken kommer att normaliseras om vi klarar inflationsmålet på 2 procent. Vi ser gradvisa räntehöjningar framöver för att klara av vårt inflationsmål, säger Stefan Ingves.

11: 13

--Inflationsförväntningarna har stigit på kort sikt, men ligger samtidigt stabilt, säger Stefan Ingves.

11: 09

-- Vi räknar med fortsatt högt olje- och råvarupris. Men den svenska ekonomin påverkas inte i större utsträckning när råvarupriserna höjs, säger Stefan Ingves.

11: 07

--Tillväxten i den globala ekonomin kommer att vara god, och det kommer vara bra för svensk ekonomi, säger riksbankschef Stefan Ingves.

11: 05

--Vi kommer ha en livlig diskusion om arbetslösheten och arbetslöshetens nivå de närmaste åren, säger Stefan Ingves.

11: 03

Riksbankschef Ingves inledningstal fortsätter: "Det väntar goda tider i Sverige de närmaste åren."

11:00

Presskonferens inleds. "Det budskap har med oss är att svensk ekonomi fortsätter gå starkt framåt", säger riksbankschefen Stefan Ingves.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".