Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Aktieägare i Stora Enso kräver förändringar

Publicerat onsdag 20 april 2011 kl 18.00
"Vi vill visa på problemen och förändra"
(1:33 min)
Foto: Mats Åstrand/Scanpix.

På Stora Ensos bolagsstämma i Helsingfors kräver flera aktieägare förändringar av bolagets eukalyptusplantager och massabruk i Brasilien, Uruguay och Kina. En verksamhet som kritiserats för hur miljö, lokalbefolkning och markfrågor hanteras.

Nu hoppas många på en förbättring när Marcelo Durão från de jordlösas rörelse i Brasilien bjudits in till stämman för att vittna om företagets förehavanden i Brasilien.

– Det finns många lagbrott mot miljön, till exempel när det gäller användandet av bekämpningsmedel. Dessutom påverkas samhället runt omkring. Inte minst när det gäller det ökande användandet av marken, något som påverkar de fattigas möjlighet att försörja sig, säger Marcelo Durão från de jordlösas rörelse i Brasilien.

Samtidigt som Stora Enso har lagt ned sin verksamhet i Norrsundet, norr om Gävle, i Kemijärvi i Finland och dessutom sagt upp personal på många håll i Europa så har man satsat på eukalyptusplantager och massabruk i Brasilien, Uruguay och Kina.

Marcel Durão är inbjuden till bolagsstämman av några aktieägare för att berätta om problemen i Brasilien. 

Tre aktieägare har även lämnat in förslag på hur företaget kan förändra sin verksamhet. Bland annat kräver de att Stora Enso och dotterbolagen ska redovisa för råvarukällorna i den nya massatillverkningen och anlita en oberoende instans som kan utreda såväl miljömässiga, politiska, kulturella som sociala konsekvenser av plantagerna i Kina och Brasilien.

Marcelo Durão hoppas att han kan väcka Stora Ensos aktieägare i kväll.

– Vi vill visa på problemen och förändra metoderna i stort. Men också att man ska värna de små jordbrukarna som inte kan klara sig utan sin mark, säger han innan han beger sig in på bolagsstämman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".