Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler vänder sig till socialen för att få bostad

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 05.00
Även barnfamiljer drabbade
(2:20 min)
Peter Knauseder bor i ett stödboende i Västberga utanför Stockholm. Rummet kostar 4 600 kronor i månaden och då ingår fyra mål mat om dagen. Foto: Bonnie Halling/Sveriges Radio.

Allt fler ber socialtjänsten om hjälp med lägenhet eftersom de inte själva lyckas slå sig in på bostadsmarknaden. Störst är problemet i kommuner där det byggs få hyresrätter, visar Ekots rundringning.

Det råder bostadsbrist i 75 procent av landets kommuner i dag. I konkurrensen om lägenheterna tvingas allt fler vända sig till socialen.

Ekot har ringt runt till 30 kommuner och bilden är densamma på nästan samtliga håll. Fler behöver hjälp att hitta en bostad och nya grupper människor söker stöd.

Uppsala är en av de kommuner där köerna växer, och även barnfamiljer drabbas.

– Vi har familjer som har varit i kö hos oss i ett, två eller tre år där vi inte har lyckats hitta ett lämpligt boende, säger Gun Johansson Öhrnell, tillförordnad enhetschef på boendeenheten i Uppsala kommun.

Ett annat exempel är Malmö kommun, där 900 personer beräknas vara i behov av boende i dag. Men hälften av dessa är grupper som inte tidigare behövt socialens hjälp för att ta sig in på bostadsmarknaden.

Det kan röra sig om familjer som fått betalningsanmärkning för en p-bot eller ungdomar som flyttar hemifrån men inte har fått fast anställning än. Individer som i dag väljs bort av fastighetsägarna.

Sundsvall är en annan kommun där förändringen har märkts av.

– Vi märker att det är människor som inte har en social problematik. Det är människor med andra problem, till exempel arbetslöshet, säger Helene Nylander, områdeschef på vuxenstöd i Sundsvall.

Störst är problemet i kommuner där det byggs få hyresrätter. I brist på annat tvingas kommunerna ordna plats i tillfälliga boenden, vandrarhem, campingar och hotell där människor får bo under månader.

Socialtjänsten i Lund lägger varje år fem miljoner kronor på hotell.

– Våra hotellkostnader har på ett antal år ökat ganska avsevärt. Det blir värre och värre, säger Inga-Lill Sjunnesson, socialdirektör i Lund.

Peter Knauseders i Västberga utanför Stockholm har bott på gatan i 30 år, men får i dag tillfälliga boenden genom socialen. Senast på ett stödboende för hemlösa. Men han har bott på tre olika ställen bara det senaste året.

– Det är ju rotlöst att bo på sådana här ställen för man blir kastad hit och dit, säger Peter Knauseders.

– Det finns inga lediga lägenheter säger de. Det är väl ont om dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".