Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Projekt ska snabbt avhjälpa magsjukeepidemi

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 12.05
"Det skulle förvåna mig om man inte hade vunnit lite i alla fall"
(2:02 min)

Medan Skellefteåborna och kommunen brottas med de akuta problemen som magsjukan orsakar i dag pågår ett mer långsiktigt projekt för att förhindra liknande utbrott i framtiden. Livsmedelsverket har i samarbete med Sjukvårdsrådgivningen inlett ett pilotprojekt.

Det är Livsmedelsverket som i samarbete med Sjukvårdsrådgivningen har inlett ett pilotprojekt för att snabbt hitta och avhjälpa magsjukeepidemier. Tom Andersson, riskvärderare vid Livsmedelverket, driver projektet.

 – Projektets syfte är att å ena sidan, i så god tid som möjligt, försöka föregripa ett utbrott, få varningssignaler på att något är på gång. Å andra sidan handlar det om att i en krissituation ha så god analysförmåga som möjligt, det vill säga snabbt kunna få information som gör att man kan ställa en bra diagnos.

Rent praktiskt innebär arbetet dagliga analyser av Sjukvårdsrådgivningens statistik för symtomen buksmärta, diarréer och kräkningar. Informationen är baserad på den medicinska personalens telefonkontakt med människor som känner sig sjuka.

Om man sedan jämför den bilden med hur det har sett ut tidigare i just den kommunen eller församlingen kan man se tecken på om ett utbrott är på gång och tidigare sätta in lämpliga insatser från exempelvis kommun och sjukvård. Och tiden är en viktig faktor när det gäller att minska spridningen.

– Kan man vinna två, tre veckor så är det klart att man kanske skulle kunna avhjälpa en hel del av sjukdomsfallen om man fick ut informationen.

Tom Andersson vill inte tala specifikt om Skellefteå och hur projektet med varningssystem för magsjuka skulle kunna inverka där. Men i fallet med Östersund, där tusentals människor insjuknade efter att dricksvattnet hade förorenats med tarmparasiten Cryptosporidium, säger han att data från Sjukvårdsrådgivningen visar att sjukdomsfall förekom tre till fyra veckor innan det blev allmänt känt genom kommunens information och medierna.

Om varningssystemet varit i gång hade sannolikt färre personer drabbats.

– Det är extremt svårt att svara på, jag kan inte ge en siffra, men det skulle förvåna mig om man inte hade vunnit lite i alla fall när det gäller det här ganska stora utbrottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".