Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SKELLEFTEÅ

Ny vattentäkt hade kunnat hindra magsjuka

Uppdaterat torsdag 21 april 2011 kl 14.06
Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 11.54
"Grundvatten är säkrare rent allmänt"
(1:41 min)
1 av 2
Frågeformulär om magsjuka på webben. Foto: SR.
2 av 2
Provtagning pågår vid vattenverket Abborren på både älvsvattnet och dricksvattnet. Foto: Åza Meijer/SR.

Utbrottet av magsjuka i Skellefteå, som nu drabbat 2 400 personer, hade troligen kunnat undvikas om kommunen fått använda grundvatten i stället för ytvatten, menar tekniska nämndens ordförande Ola Burström. Det är ortsbors överklaganden som stoppat den nya grundvattentäkten.

Kommunen har under flera år velat använda ett lämpligt pumphål i en mindre ort utanför staden, men ortsbor har överklagat vilket kan ha bidragit till den nu uppkomna situationen, enligt Burström. 

– Jag tror inte att det då hade funnits någon risk eftersom grundvatten är säkrare rent allmänt. Det är ju betydligt säkrare från yttre föroreningar, säger Ola Burström, tekniska nämndens ordförande i Skellefteå. 

Liksom de 40 000 berörda vattenabonnenterna i Skellefteå får hälften av landets befolkning sitt dricksvatten ifrån ytvattentäkter, som alltså har större risk att sprida parasiter ut i dricksvattennätet än vad en grundvattentäkt har. 

Kommunen vill byta Skellefteälven mot en grundvattentäkt utanför staden men ortsbefolkningen vid det tänkta pumphålet är emot. Det skyddsområde som då skulle bli nödvändigt, skulle exempelvis kunna begränsa utbyggnaden av bergvärme och hovrätten ska nu avgöra frågan. 

När det gäller hälsoläget har nu ett 30-tal personer vårdats på lasarett för magsjukan sedan i tisdags, och 2 400 personer hade i morse uppgett att de haft Cryptosporidiumsymptom efter 1 april. 

För Skellefteborna gäller fortfarande uppmaningen att koka dricksvattnet trots att de första vattenproverna från Skellefteälven inte innehöll cryptosporidier. 

Men parasiterna kan vara svåra att hitta i små vattenmängder och senare idag väntas svar från Smittskyddsinstitutet på ytterligare vattenprover. 

Samtidigt fortsätter kommunen idag med fler tidskrävande prover ute på dricksvattennätet, förklarar Roger Marklund på kommunens avloppssektion. 

– Vi ansluter ett filter som vi fått oss tillskickat via Smittskyddsinstitutet. Det ska köras 1000 liter vatten genom filtret med en hastighet av ungefär två liter per minut. Så ett prov tar då 8 timmar och 20 minuter, säger Roger Marklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".