Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Servicekontor kan läggas ner trots utskottsnej

Uppdaterat torsdag 21 april 2011 kl 15.15
Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 12.19
Personalen slits mellan hopp och förtvivlan
(1:49 min)

Försäkringskassans cirka 100 servicekontor ute i landet hotas fortfarande av nedläggning. Detta trots att riksdagen har begärt besked av regeringen om hur Försäkringskassan i så fall ska klara sin uppgift att möta människor lokalt.

Stig Orustfjord, som är överdirektör på Försäkringskassan, bekräftar att förberedelserna för att lägga ner verksamheten fortsätter.

– Vår plan är att avveckla servicekontoren. Skälet är att riksdagen har gett oss en budget som 2013 är 600 miljoner mindre, säger Stig Orustfjord.

Försäkringskassan har ett hundratal servicekontor ute i landet, tillsammans med Skatteverket och Pensionsmyndigheten. Men inför att Försäkringskassans budget ska minskas lämnade myndigheten beskedet att i så fall måste servicekontoren läggas ned.

Det här väckte stor uppståndelse och protester från oppositionen. Socialförsäkringsutskottet la fram ett förslag som enligt Socialdemokraterna innebar att Försäkringskassan skulle finnas kvar lokalt.

Riksdagen röstade igenom det förslaget och gav regeringen i uppdrag att redogöra för hur Försäkringskassan ska kunna klara sin uppgift att möta människor i hela landet, om kontoren läggs ner.

Regeringen har också gett Statskontoret i uppdrag att göra en översyn av de statliga myndigheternas samlade lokala service och innan den är klar ska kontoren inte läggas ner.

Men Stig Orustfjord konstaterar alltså att man inte har något annat val än att fortsätta att planera för en nedläggning efter 2012.

– Det här är jättejobbigt för vår personal som hela tiden slits mellan hopp och förtvivlan. Mitt budskap är ändå att förutsättningen för att vi ska kunna ha kvar servicekontoren i den omfattning vi har i dag är att vi måste ha en finansiering av den verksamheten, säger Stig Orustfjord.

Så Socialförsäkringsutskottets initiativ har inte lett till några förändringar för er del?

– Nej, det är ett initiativ men inga pengar, säger Stig Orustfjord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".