Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bärplockning och turism hotar allemansrätten

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 15.51
Kränkning av den enskilda äganderätten
(2:28 min)
Två kvinnor på väg in i blåbärsskogen. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Den svenska allemansrätten kan behöva begränsas på grund av kommersiell bärplockning och äventyrsturism. Flera markägare med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, i spetsen, vill nu se striktare regler för den växande friluftsverksamheten i skog och mark.

Naturvårdsverket har tillsatt en expertgrupp som ska se över den grundlagsskyddade rätten att röra sig fritt i Sveriges natur.

– Jag tycker att det är suveränt bra med allemansrätten och hoppas att den kommer att leva vidare i all oändlighet, och den är så unik för Sverige också, säger Ingrid Pettersson vid en skogsglänta i Stockholm.

– Men sedan måste man ta hänsyn också till markägaren tycker jag, säger Kerstin Utterström.

Så om man är ett företag som ordnar lite större events, borde man fråga markägaren då tycker du?

– Ja, det kan inte vara fel, det beror förstås på vad det är, säger Kerstin Utterström.

Det är det här det handlar om.

På informationsbroschyrer om den svenska allemansrätten syns ofta en och annan privatperson som plockar svamp och kanske sätter upp ett mindre tält över natten vid en sjö.

Men mycket har hänt på senare tid, friluftsintresset är stort inte minst från utländska turister, och det börjar bli trångt i svensk natur.

Markägarna möter nu allt oftare kommersiell bärplockning, ridning, företagsdrivna vildmarksevents och campläger för forsrännare på sina marker.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, sker det inte sällan utan att markägaren tillfrågats och där det hänvisas till allemansrätten.

Det säger LRF:s chefsjurist Fredrik Bonde:

– Det är det vi väldigt starkt vänder oss emot. Man ska helt enkelt inte kunna bedriva näringsverksamhet på grannens mark utan att ha ett medgivande av grannen, säger Fredrik Bonde.

Men om det nu är en kommersiell verksamhet, där man inte förstör naturen och man följer alla de andra lagarna som finns, vad är då problemet?

– Problemet är att detta är en formidabel kränkning av den enskilda äganderätten, säger Fredrik Bonde.

Branschorganisationen Ekoturismföreningen med 500 företagsmedlemmar, företag med just naturupplevelser som affärsidé, håller med om att allemansrätten ofta missbrukats.

Deras utbildningsansvariga Maria Kjellström i Åre, menar att trycket från turister är stort och välkomnar förslaget om att markägaren alltid bör tillfrågas vid organiserade tillställningar:

– Jag tycker att det är bra. Men, man får inte glömma bort att parallellt också prata om vad vi ska göra med marken. Så att man inte lägger för mycket makt i markägarens händer att stänga av bra lokal verksamhet som drar in pengar till den lokala ekonomin, säger Maria Kjellström.

Naturvårdsverket som har allemansrätten som sitt ansvarsområde har på grund av de starka diskussionerna tillsatt en expertpanel nu för att utreda det hela.

Med fyra personer från Naturvårdsverket, forskarvärlden och länsstyrelsen.

Den första frågan de ser över är just hur organiserad verksamhet använder allemansrätten, men utredningen behöver tid, säger Nils Hallberg, miljörättsjurist vid Naturvårdsverket:

– Det vi ser som absolut viktigast är att inga enskilda särintressen enskilt får avgöra vad en lösning kan bli, utan att vi verkligen ser på bredden och kommer fram till om det verkligen behövs verktyg och modeller för att hantera det hela, säger Nils Hallberg.

Finns det någon tidsaspekt på det?

– Det är mycket som ska gås igenom så konkreta resultat av den här utredningen är väl rimligt att tro att det kanske tar mellan ett och tre år, säger Nils Hallberg.

Fråga

Allemansrätten

Allemansrätten är en unik möjlighet att röra oss fritt i naturen. Med rätten följer också krav på hänsyn och varsamhet - mot natur och djurliv, mot markägare och mot andra människor i naturen.

Allemansrätten är inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar (2 kap. 18 § regeringsformen). Men allemansrätten är ingen lag och det finns heller ingen lag som exakt definierar den. Däremot omges allemansrätten av lagar som sätter gränser för vad som är tillåtet.

Källa: Naturvårdsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".