Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Försäkringskassan

Stark kritik mot bortsparade servicekontor

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 16.18
"Regeringen och Försäkringskassan får skärpa sig"
(2:31 min)
Tomas Eneroth (S) kräver att servicekontoren får vara kvar. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Det är oacceptabelt att Försäkringskassan fortsätter att planera för nedläggningar av servicekontor, anser Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Försäkringskassans cirka 100 servicekontor ute i landet hotas fortfarande av nedläggning. Trots att riksdagen har begärt att regeringen ska prioritera de lokala mötena med människor, har det inte kommit några nya pengar till detta.

– Både regeringen och Försäkringskassan får skärpa sig. De måste förstå de entydiga politiska signaler som riksdagen har gett, och säkerställa att servicekontoren är kvar. Det är det som riksdagen faktiskt har beslutat, säger Tomas Eneroth.

Försäkringskassan har ett hundratal servicekontor tillsammans med Skatteverket och Pensionsmyndigheten, och det är de som nu hotas av nedläggning.

Servicekontoren hade förra året cirka 2,7 miljoner besök och enligt Tomas Eneroth är de särskilt viktiga för personer med funktionsnedsättningar och för dem som talar dålig svenska och därför har svårare att ta emot information via telefon eller internet.

Men för att klara sina besparingskrav måste kontoren läggas ner, säger Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord.

– Alternativet är att ta bort 400 medarbetare som betalar ut pengar till medborgare och utreder ärenden. Vi hade en sådan situation 2008 när folk inte fick sina pengar. I valet mellan att kunna få en bra information och service eller att få sin ersättning och kunna betala hyran har vi prioriterat utbetalningarna, säger han.

Planerna på att lägga ner servicekontoren har väckt starka reaktioner och när de rödgröna partierna i socialförsäkringsutskottet lade fram ett förslag som kunde stoppa nedläggningarna fick det stöd av alla riksdagspartier.

Enligt beslutet ska regeringen återkomma med förslag på hur medborgarnas behov av personliga möten ska kunna ske lokalt om kontoren inte finns kvar. Men Försäkringskassan fortsätter alltså ändå med nedläggningsplanerna.

– Vi sitter fortfarande i den situationen att vi måste minska vår budget med 600 miljoner, säger Stig Orustfjord.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson vill i dag inte kommentera den här frågan, något som har retat upp oppositionen.

Gunvor G Ericson som är folkhälsopolitisk talesperson för Miljöpartiet säger till Ekot att hon tänker ställa en fråga om detta i riksdagen, där ministern måste svara.

Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att göra en översyn av de statliga myndigheternas samlade lokala service. Den ska vara klar nästa vår.

Nedläggningarna kan inte börja förrän efter 2012. Men Tomas Eneroth tänker inte vänta så länge på regeringens besked.

– Mitt besked är att riksdagens beslut gäller, och att regeringen har att verkställa detta. Då måste man tydligt tala om för Försäkringskassan att det inte handlar om att fortsatt lägga ner servicekontor, säger Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".