Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Personer misstänkta för terrorbrott i Sverige

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 05.00

Här hittar du en fullständig lista över personer misstänkta för terroristbrott i fall där det lett till häktning eller rättsprocess.

2010
En person misstänkt för förberedelse till terroristbrott, ska enligt åklagaren har förberett ett attentat mot den danska tidningen Jyllandsposten. Sitter häktad i Stockholmsområdet. Överlämnas till danmark april 2011. Greps den 20 december.

Två personer åtalas för stämpling till terroristbrott. Har enligt åklagaren tänkt begå ett självmordsattentat, troligen i Somalia och i samröre med den islamistiska gruppen al-shabab. Döms till fängelse av en oenig tingsrätt, frias i hovrätten.

2009
Inga delgivna misstanke i mål där det lett till häktning eller vidare rättsprocess, enligt åklagarkammaren för säkerhetsmål. 

2008
Tre personer grips i februari, misstänkta för förberedelse till terroristbrott och finansiering av terrorism, genom att ha skickat pengar till den islamistiska gruppen al-shabab i Somalia. Männen häktas, men släpps senare, och utredningen läggs ner efter åtta månader i brist på bevis.

2007
Inga delgivna misstanke i mål där det lett till häktning eller vidare rättsprocess, enligt åklagarkammaren för säkerhetsmål.

2006
Tre personer grips i januari, misstänkta för försök till terroristbrott samt förberedelse, alternativt stämpling till terroristbrott: De misstänks ligga bakom attentatet mot en irakisk vallokal i Kista och ha planerat ett attentat mot Livets ord i Uppsala. De tre dömdes till fängelse förberedelse och stämpling till terroristbrott, men Svea hovrätt ändrade domarna till förberedelse och stämpling till mordbrand, och friade en av männen helt.

En person delges misstanke för förberedelse till terroristbrott, enligt åklagaren ska han indirekt ha finansierat terroriststämplade Hamas i Gaza, genom stiftelsen al-Aqsa Spannmål. Åtalas senare för finansiering av terrorism. Frias både i tingsrätt och hovrätt.

2005
En person misstänkt för förberedelse till terroristbrott, grips i Bosnien. Utredningen i Sverige läggs ner eftersom han ställs inför rätta i Bosnien. Ska enligt åklagaren ha planerat ett attentat tillsammans med flera män gripna i Danmark, men syfte att förmå regeringar att ta hem sina trupper från Afghanistan. Dömdes i Bosnien till åtta års fängelse, har nu flyttats till Sverige.

Fyra personer åtalalas för förberedelse till terroristbrott, vid tingsrätten i Västmanland. Första målet som rör misstänkta terroristbrott i Sverige. De fyra uppges tillhöra en nazistcell som skulle slå till mot bland annat kraftverk och vattenverk. Tingsrätten friar från förberedelse till terroristbrott men de fälls för skadegörelse. 

2004
Fyra personer misstänkta för förberdelse till terroristbrott och föreberedelse till allmänfarlig ödeläggelse häktas i april. Två åtalas och dömds 2005 för att ska skickat pengar till organisarionen Ansar al-islam för attentat i Irak.

Domarna överklagades till hovrätten, som dömde till fyra och ett halvt, respektive fem års fängelse. 

2003
En person grips i oktober och delges misstanke om förberedelse eller stämpling till terroristbrott. Döms för grovt vapenbrott. Grips senare i Tjeckien 2005 och utlämnas till USA där han döms till livstidsfängelse för terroristbrott, bland annat för att ha stöttat al-Qaida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".