Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gripen svensk kan vara hög Farc-ledare

Uppdaterat måndag 25 april 2011 kl 16.36
Publicerat måndag 25 april 2011 kl 12.20
"Jätteotydliga anklagelser"
(2:01 min)

En 54-årig svensk man greps i lördags i Venezuela, anklagad för samröre med den terroriststämplade colombianska gerillan Farc. Mannens vänner i Sverige fruktar nu för hans liv.

Mannen, som har bott i Sverige i närmare 20 år, reste från Stockholm via Tyskland till Venezuela i helgen. Där greps han och är nu anhållen i väntan på beslut om eventuell utlämning till Colombia, som har utfärdat en internationell arresteringsorder mot honom.

Enligt den colombianska regeringen är 54-åringen chef för Farc-gerillans verksamhet i Europa.

Colombias största tidningar beskriver gripandet som ett hårt slag mot gerillan och presidenten Juan Manuel Santos ska ha ringt sin kollega Hugo Chávez i Venezuela och tackat för insatsen.

Enligt tidningen El Tiempo handlar anklagelserna om att svensken ska ha finansierat gerillans verksamhet. Farc är terroriststämplat både av EU och USA. 

Tidningen skriver också att en del av bevisen mot 54-åringen finns i en dator som tillhörde Farc-ledaren Raúl Reyes som dödades 2008.

I Reyes e-post ska det ha funnits brev som visar att svensken haft en topposition i gerillan.

Svenska ambassaden försöker nu få kontakt med det venezolanska utrikesdepartementet.

Mannens anhöriga i Sverige avvisar anklagelserna. Han är redaktör för en webbsajt, som Colombia förknippar med Farc, men som egentligen är oberoende, säger de.

Hernán Quinteros, som är ordförande i en förening där den gripne svensken är medlem, är förvånad över gripandet.

– Han har ett vanligt liv i Sverige, jobbar som journalist. Före Caracas var han i Tyskland och ingen sa något till honom. Sedan plötsligt är han i Caracas i Venezuela och polisen kommer och säger att han är journalist och skriver för gerillan eller finansierar gerillan - det är jätteotydligt.

Det här att han skulle vara aktiv inom Farc .....

– Det stämmer ju inte alls. Vi colombianer i exil har blivit utpekade för att vara gerilla-anhängare sedan jättelänge - det är inget nytt. Är du mot regeringen blir du utpekad som gerilla-anhängare eller terrorist.

Vad riskerar han om han skickas till Colombia?

– I landet mördar man ungefär sju journalister varje år. Då kan man ju lätt säga att det är risk för hans liv, säger Hernán Quinteros.

Fakta om Farc

Colombia har präglats av en våldsam konflikt i mer än 40 år. Den största gerillagruppen Farc, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia, vill genomföra en revolution som leder till socialism.

För att bemöta gerillan bildade regeringarna paramilitära styrkor, som snart blev ökända för sina brutala massakrer.

Under 2000-talet avväpnades de paramilitära, men flera vittnesmål pekar på att flera av dem fortfarande är aktiva och sysslar nu framför allt med narkotikahandel.

Farc, som använder sig bland annat av kidnappningar, bilbomber och utpressning, är terroriststämplat av såväl EU som av Colombias allierade USA.

Gerillarörelsen har haft stora motgångar de senaste åren. Flera ledande personer är nu döda, en del medlemmar har hoppat av och säkerhetsstyrkorna lyckades infiltrera rörelsen förra året.

Men på landsbygden har Farc fortfarande hängivna anhängare och kontrollerar stora delar av de otillgängliga områden där rörelsen håller till och får in pengar bland annat på droghandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".