Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Moskva mörkade olyckan i Tjernobyl i två dygn

Uppdaterat tisdag 26 april 2011 kl 12.00
Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 07.45
Så lät det i Ekot efter Tjernobylolyckan
(2:27 min)
1 av 2
Ingvar Carlsson. Foto: Maja Lagercrantz/Sveriges Radio.
2 av 2
Ett flygfoto över kärnkraftverket i Tjernobyl 1986 efter olyckan. Foto: Volodymyr Repik/Scanpix.

I dag är det exakt 25 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i dåvarande Sovjetunionen inträffade. Men den 26 april 1986 visste ingen i Sverige vad som skett. Eftersom regeringen i Moskva mörkade saken skulle det dröja ytterligare två dygn innan världen fick veta vad som hänt.

Det var vid kärnkraftverket i Forsmark som förhöjda strålvärden först uppmättes på morgonen den 28 april.

– Det är alltså ett radioaktivt utsläpp som man har upptäckt utanför Forsmark. Man vet ännu inte från vilket av de tre aggregaten som utsläppet har gjorts, men allt arbete har stoppats och 600 arbetare har evakuerats. Det finns kvar 100 arbetare som ska göra mätningar under dagen, rapporterade Ingrid Gustafsson direkt i Ekot 1986.

Samtidigt var Ingvar Carlsson vid sitt fritidshus Gotland. Han hade nyligen tillträtt som statsminister efter mordet på Olof Palme två månader tidigare och förberedde sig nu inför första maj-talet.

– Den 28:e på morgonen ringde en medarbetare från statsrådsberedningen och sa att det hade uppmätts radioaktivitet vid kärnkraftverket Forsmark och att man håller på att evakuera all personal som inte nödvändigtvis behövs, säger Ingvar Carlsson.

– Jag började fundera över hur vi organiserar en stor evakuering. Vi har ju Gävle i närheten, Uppsala och Stockholm är inte så långt borta. Och allt beror dessutom på slumpfaktorer när det blir läckage. Åt vilket håll blåser det? Regnar det? Lyckligtvis behövde jag inte fundera så länge på detta innan jag fick klart för mig att det var en annan typ av olycka.

Det stod snart klart att utsläppet inte kom inifrån Forsmark, utan utifrån. Ett tag spekulerades det i om det kunde vara en kärnvapensprängning, men experterna kom snart fram till att radioaktiviteten måste komma från ett kärnkraftverk utomlands.

Regeringen kontaktade bland annat Moskva som till en början nekade. Först på kvällen den 28 april sände den ryska nyhetsbyrån Tass ett kort telegram där man talade om att en olycka ägt rum vid Tjernobyls atomkraftverk, att åtgärder vidtagits och att en regeringskommission var tillsatt.

Att tidernas största kärnkraftsolycka inträffat nästan tre dygn tidigare avslöjade inte telegrammet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".