Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler har fått jobb det senaste året

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 13.19

Antalet personer med arbete ökar. 115 000 fler hade jobb i mars jämfört med för ett år sedan - och antalet arbetslösa minskar.  För ett år sedan var arbetslösheten 9 procent att jämföra med 8,1 i mars i år.

Per Westlund, som letar jobb på Arbetsförmedlingen i centrala Stockholm sade upp sig från sitt förra jobb för ett år sedan. .

– Om jag jämför de åren jag har gått hit så är det faktiskt riktigt gott om jobb att söka nu. Det har varit så från januari i år.

Och siffrorna ger honom alltså rätt.

Liksom vid SCB:s tidigare månadsmätningar visar siffror att sysselsättningsgraden ökar. Det gäller både dem som har en fast anställning och dem med en tidsbegränsad anställning. Ökningen gäller både kvinnor och män. Det är främst inom den privata sektorn som jobben finns.

För Ann-Christine Myrberg är det första besöket hos Arbetsförmedlingen. Hon söker jobb som personalvetare.

– Man blir förstås mer hoppfull när man ser att det finns mycket annonser ute.

Ungdomsarbetslösheten, för dem mellan 15 och 24 år, ligger kvar på drygt 26 procent. Ungefär hälften av dem är heltidsstuderande. Men antalet ungdomar som är arbetslösa har minskat med 1 000 personer - även om SCB garderar sig med att det inte är statistiskt säkertställt.

Antalet arbetade timmar ökar också. Dels ökade sysselsättningen, dels arbetade de som har jobb fler timmar. Sammanlagt blir det 3,5 procent fler timmar i mars, jämfört med förra året. Och då har SCB räknat bort semester och helger.

Arbetslöse Per Westlund räknar med att han har störst chans att få ett nytt chefsjobb.

– Jag söker chefsjobb för de har jag störs chans att få. Jag har varit på en intervju i månaden.

Han ser ljust på framtiden.

– Men jag hade inte räknat med att det skulle ta så här lång tid.

Reportrar: Margareta Svensson och Eva Stenström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".