Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utrikeshandelsministern pressad om Libyenresa

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 15.53
Försvarar kontroversiella resan
(1:46 min)
Ewa Björling (M) tycker inte det var fel att åka till Libyen. Arkivfoto: Henrik Montgomery/Scanpix

I dag frågade riksdagens konstitutionsutskott ut utrikeshandelsminister Ewa Björling (M) om en resa till Libyen som hon gjorde 2009. Ett av syftena med resan var att marknadsföra ett havsövervakningssystem som enligt kritikerna skulle kunna användas för att stoppa flyktingar att ta sig till Europa över Medelhavet. Men Ewa Björling betonade vikten av att ha kontakter med alla länder.

– Jag tycker inte att det är rätt att säga att vi ska inte åka till ett land därför att det förekommer kränkningar av mänskliga rättigheter och att det finns förtryck. Tvärt om ska vi ställa oss frågan, hur ska vi hjälpa människorna på marken, sa utrikeshandelsminister Ewa Björling.

På resan till Libyen i september 2009 deltog bland andra Rymdbolaget för att marknadsföra sitt havsövervakningssystem. Eftersom systemet skulle kunna användas för att stoppa flyktingar som till havs försöker ta sig till Europa har den här resan kritiserats från flera håll.

Men Ewa Björling betonade att det då 2009 inte fanns några sanktioner mot Libyen, att Libyen faktiskt aldrig köpte övervakningssystemet och att det kan finnas många användningsområden för den här produkten.

Men Mia Sydow Mölleby (V) ville ha svar på frågan hur flyktingar i Libyen skulle bli hjälpta av den här typen av produkt.

– På vilket sätt har regeringen bedömt att ett hindrande för dessa människor att komma därifrån är ett sätt att främja de mänskliga rättigheterna och på vilket sätt hjälper det människorna på marken, sa Mia Sydow Mölleby.

KU ska nu fortsätta granskningen av den här resan. KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) tycker att det vid marknadsföring till andra länder borde finnas ett tydligare regelverk kring den här typen av produkter som har flera användningsområden.

– Ja, en sådan sak som man skulle kunna haft ett regelsystem kring är att man när det gäller sådana med dubbla användningsområden kräver tillstånd, någon form av förhandsbesked från myndigheten ISP, krigsmaterielinspektionen, sa KU:s ordförande Peter Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".