Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsförmedlingen jagar Fas 3-fusk

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 16.40
"Gör man fel ska det ske en sanktion"
(2:11 min)
1 av 2
2 av 2
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M). Foto: Louise Andrén Meiton/Sveriges Radio.

Det kritiserade Fas 3-systemet och de så kallade anordningsbidragen som företag och organisationer får för att ha en person i Fas 3 sysselsatt, ska ses över på uppdrag av regeringen. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström vill se om systemet kan ha utnyttjats av oseriösa företag

Arbetsförmedlingen ska nu göra en granskning där alla de drygt 8 000 anordnarna av Fas 3-insatser, den tredje fasen av jobb- och utvecklingsgarantin.

– De ska komma tillbaka till mig med en analys och med förbättringsförslag, så det är för tidigt att säga i dag vad som inte har fungerat bra, säger Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Hon uppmanar människor som inte är nöjda att höra av sig till arbetsförmedlingen.

– Det kan vara problem med att deltagare inte känner att det dem gör är meningsfullt, att de inte trivs. Då ska man kunna få byta plats och det kommer jag ändra nu.

I dag finns 26 000 personer i Fas 3 och många har varit arbetslösa länge, i snitt åtta år per person. Personer i Fas 3 ska erbjudas meningsfull sysselsättning, medan det företag eller organisation som tar emot personen får 225 kronor per dag. Det motsvarar ungefär 5 000 kronor i månaden.

Med 26 000 människor i systemet och 5 000 kronor i månaden innebär att över 1,5 miljard kronor betalas ut per år.

Systemet har fått kritik, bland annat för att oseriösa företag ska ha haft många i Fas 3 hos sig som ett sätt att tjäna pengar. Arbetsförmedlingen ska också ha krävt tillbaka 2,76 miljoner kronor.

Vad som ska hända med företag som utnyttjat systemet vill arbetsmarknadsminister Hillevi Engström inte säga i dag, men hon gjorde klart att hon som tidigare polis anser att på brott ska följa straff.

– Gör man fel ska det ske en sanktion. Det är inte rimligt att en enda skattekrona går till något de inte är avsedda för.

Nu ska stickprovskontroller göras av de företag och organisationer som anordnar Fas 3-verksamhet och samtliga anordnare ska få besök av arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".