Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dödandet fortsätter i Syrien

Publicerat tisdag 26 april 2011 kl 13.54
"Kvinnorna i Daraa vill ha slut på belägringen" står det på plakaten, fotot från igår tagit med en mobiltelefon. Foto:AP/Scanpix

El och telefonlinjer har brutits med Daraa i södra Syrien. Armén har sänt in förstärkning för att kväsa protesterna, som fortsätter för andra dagen. I centrum av Damaskus är det lugnt, men i förorterna har människor dödats, enligt en svensk, som ekot talat med.


I centrala Damaskus råder lugn, men i förorterna har människor skjutits ihjäl och det är armébemannade vägspärrar överallt, berättar en svensk som bor i Damaskus.

Längre söderut i Daraa fortsatte protesterna och kraven på demokrati för andra dagen, enligt aktivister. Samtidigt har syriska armén skickat förstärkning till staden som blivit centrum för regimkritiken.

– Nya trupper och säkerhetsstyrkor har kommit till Daraa, berättar den syriske aktivisten Abdullah Abazid för nyhetsbyrån AFP.

Men några avgörande internationella beslut om Syrien har inte tagits. Storbritannien talar om att skicka "starka signaler, Frankrike och Italien kräver en gemensam insats för att fördöma den oacceptabla situationen i Syrien.

USA varnar sina medborgare att lämna Syrien. Enligt  uppmanas de att "omedelbart lämna Syrien".

400 människor beräknas ha dödats hittills under sex veckor av protester, enligt människorrättsorganisationen Sawasiah. Organisationens grundare den fängslade människorättsadvokaten Mohannad al-Hassani säger att FN:s säkerhetsråd måste ta upp frågan om åtal mot syriska myndigheter i den internationell domstol.  

– Detta bestialiska uppförande, som bara handlar om att behålla makten för en liten klick, sker på bekostnad av civila liv. Det krävs omgående internationella fördömanden, säger Sawasiah i ett uttalande, som skickats till Reuters nyhetsbyrå.

Många har också gripipts, men oklart hur många. Enligt en syrisk organisation för mänskliga rättigheter har människor gripits i flera av Damaskus förorter och i kuststaden Jableh.

Enligt Rami Abdul-Rahman, ledare för en annan syrisk människorättsorganisation är det svårt att säga hur många som gripits under dagen, eftersom telefonlinjer till Daraa kapats av myndigheterna.

Enligt en invånare i staden, som nyhetsbyrån AP talat med, ligger det fortfarande döda kvar på gatorna. Ingen har kunnat flytta på dem.

– Det är en massaker, skrek mannen samtidigt som skottlssning hördes i bakgrunden under telefonsamtalet. Barn har dödats och vi har inte haft någon elektricitet på tre dagar, vattnet är slut.

AP lyckades nå mannen på en jordansk mobiltelefon och vågade bara berätta om han fick vara anonym.

FN ska diskutera Syrien senare under tisdagen. USA har fördömt, men ännu inte ställt några krav på Bashar al Assad. Amerikanska diplomatfamiljer har uppmanats lämna landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".