Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt att veta hur ofta svenskar avlyssnas

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 06.01
"Det verkar skötas som det ska"
(2:57 min)
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Antalet personer som övervakas eller avlyssnas i hemlighet för att förebygga terroristbrott i Sverige är av flera anledningar okänt för allmänheten. Men inte ens den myndighet vars uppgift är att kontrollera användningen av hemliga tvångsmedel har en övergripande bild av hur ofta det sker.

Hittills har det inte funnits något intresse för att ta reda på det, enligt tillförordnade kanslichefen vid Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, Kerstin Bröms Lumpus.

– Nej, jag kan inte säga att jag eller nämnden har skaffat sig en sådan bild, säger hon.

Vore det inte i nämndens intresse att ha en bild av huruvida det ökar eller minskar, hur användandet faktiskt ser ut i stort?
– Det är möjligt att det skulle kunna vara, men den frågan har inte aktualiserats i nämnden på det sättet, säger Kerstin Bröms Lumpus.

Omfattningen av Säpos användande av hemliga tvångsmedel, som avlyssning till exempel, är okänd för nämnden men har ifrågasatts av bland annat advokat Thomas Olsson. Han har företrätt flera personer misstänkta för terroristbrott i Sverige.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, som funnits sedan 2008, har trots sekretessen möjlighet att få reda på hur ofta det sker. Men frågan har alltså inte aktualiserats där.

Nämnden kan därför inte heller svara på om omfattningen av hemliga tvångsmedel är rimlig i förhållande till att det endast finns en enda fällande dom gällande terroristbrott sedan 2003.

Mycket anmärkningsvärt, tycker Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det centrala är ju att man har en övergripande bild och presenterar en övergripande bild. Dels för underrättelsetjänsterna själva, för de har inte alltid själva en självständig bild av helheten. Detta så man kan förhålla sig till vad det är för förändringar som skett, säger Dennis Töllborg.

Till Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden kan den som vill, enligt nämndens hemsida, skicka in en begäran om att få reda på om han eller hon utsatts för hemliga tvångsmedel och om det skett i enlighet med lagen.

Det har lett till att många skriver dit för att få reda på just om det skett, men de blir då hänvisade vidare.

– Vi ska inte tala om "om" man blivit utsatt för de här åtgärderna eftersom det är hemligt. Det vi ska göra är att på begäran av en enskild utföra en kontroll av att det i så fall skett i enlighet med de lagar och författningar som gäller för det här, säger Kerstin Bröms Lumpus.

Förfrågningarna blir vanligare. Nämndens två första verksamhetsår kom det in runt 60 varje år, men förra året kom det in närmare 800.

Anledningen var att det förra våren uppdagades att Säpo behållit avlyssningsmaterial som enligt åklagare skulle ha förstörts efter avslutade förundersökningar. Detta hade dessutom skett systematiskt i flera år. Något Säpo nu uppger att de rättat till.

Men ingen av de personer som gjort en anmälan till nämnden hittills har fått svaret att de varit övervakade av Säpo på ett felaktigt sätt.

– Nej, det är det inte, säger Kerstin Bröms Lumpus.

Så Säpo har rätt mycket på fötterna när de använder det här, kan man säga då?
– Ja, nämnden har ingen grund för att påstå att det här inte sköts bra. Tvärtom. Allt vi hittills har sett av de ärenden vi kontrollerar så verkar det skötas på det sätt som det ska.

Samtidigt vill även regeringen få en bättre överblick över detta. En statlig utredning analyserar nu delvis hur polisen och Säpo använt hemliga tvångsmedel och om lagarna eventuellt behöver justeras.

Utredningen ska vara klar vid årsskiftet.

Ledamöter i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden

F.d. lagmannen Sigurd Heuman, ordförande
F.d. lagmannen Susanne Nylund, vice ordförande
F.d. riksdagsledamoten Birgitta Carlsson, nominerad av C
F.d. riksdagsledamoten Linnéa Darell, nominerad av FP
Riksdagsledamoten Susanne Eberstein, nominerad av S
F.d. generaldirektören Gun Hellsvik, nominerad av M
F.d. riksdagsledamoten Berit Jóhannesson, nominerad av V
Kanslichefen Alf Karlsson, nominerad av MP
Pressekreteraren Eric Myrin, nominerad av SD
F.d. direktören Björn Wahlquist, nominerad av KD

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".