Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredare vill rucka på ansvar för missbruksvård

Uppdaterat onsdag 27 april 2011 kl 08.56
Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 05.54
Utredaren Gernard Larsson
(1:57 min)
Två män hjälper varandra med att injicera heroin. Foto: Erlend Aas/Scanpix.

Ansvaret för vården av missbrukare bör flyttas från kommunerna till landstingen. Det är en av slutsatserna i utredningen "Bättre insatser vid missbruk", som efter drygt två år nu överlämnas till regeringen och som presenteras på DN Debatt idag.

Anledningen till omorganiseringen är enligt utredaren Gerhard Larsson ett förstärkt behov av sjukvård eftersom många missbrukare också är psykiskt sjuka.

– Meningen är att det ska vara mer tillgängligt. Man ska snabbare kunna få insatser. Ungefär hälften av dem som har beroendeproblematik har både beroende och annan psykisk sjukdom. Då måste man jobba med detta parallellt. en del kan behöva läkemedel mot alkoholmissbruket och då måste man få det samtidigt som man får den psykosociala behandlingen, så det blir en effektivare behandling som får större effekt, säger Gerhard Larsson.

Efter drygt två års arbete presenterar Gerhard Larsson idag genomgripande förslag till förändring av missbruksvården i ett 70-tal punkter. Den kanske största förändringen är alltså att flytta vårdansvaret för missbrukare från kommunerna till landstingen. Där finns bättre förutsättningar - både kunskaps- och resursmässiga - enligt Larsson.

Anledningen till omorganiseringen är, enligt Gerhard Larsson, ett förstärkt behov av sjukvård, eftersom många missbrukare också är psykiskt sjuka.

I den nya lagen som föreslås får Socialtjänsten ansvar för bland annat boende, jobb och försörjning.

Christin Johansson, ordförande i akademikerförbundet SSR, som bland annat företräder socialsekreterarna, tycker att Gerhard Larssons intention att förbättra missbruksvården är god, men hon anser att ansvaret för vård och behandling fortsatt bör ligga kvar hos kommunerna.

– Jag tror att man lurar sig själv om man tror att man, genom att rita om rutorna, ska lösa problem. Så enkelt är det inte och det är inte det som skulle vara verksamt.

Christin Johansson är också oroad över att den stora kunskapen om missbruksvård som kommunerna har kommer att gå förlorad.

Men Gerhard Larsson håller inte med, eftersom ansvaret mellan kommun och landsting i den nya lagen kan delas om parterna är överens.

– De kunskaper som finns och det som är bra ska nyttjas och det här nya förslaget till lag innebär att det lägger fast ett grundansvar. Men vill kommuner i en del av Sverige, ihop med lanstinget, göra någon annan fördelning så kan man göra detta, säger Gerhard Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".