Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskning av dödligt våld i Sverige

Uppdaterat onsdag 27 april 2011 kl 17.13
Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 10.40

Antalet mord i Sverige har minskat med omkring 25 procent på 20 år. Minskningen gäller framförallt de alkoholrelaterade fallen. Det visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) som beskriver de senaste 20 årens dödliga våld.

I början av 1990-talet upplevde Sverige toppen av en ökning av det dödliga våldet. Efter det har ökningen stannat av och siffrorna minskar nu.

– Det handlar i relation till den befolkningsutveckling vi har om en minskning på drygt 25 procent, säger Sven Granath, kriminolog och utredare på BRÅ.

Enligt rapporten från Brottsförebyggande rådet syns en halvering när det gäller det dödliga våldet mot barn, vilket innebär fyra till fem fall per år. Men i antal är minskningen av det dödliga våldet störst när det gäller spontana bråk mellan alkoholpåverkade män.

– Här kan man spekulera i att våra konsumtionsvanor när det gäller alkohol håller på att förändras. Vi dricker mindre intensivt och framförallt konsumtionen av starksprit minskar. Sedan kan man också spekulera i att ett och annat offer till skillnad från tidigare räddas av en snabb sjukvård, säger Sven Granath.

Varje år blir runt 100 personer offer för dödligt våld i Sverige. De flesta dödas av någon dem känner, till exempel en partner, familjemedlem eller bekant. Det sker oftast i ett hem och kniv är det vanligaste vapnet.

Men medan det dödliga våldet minskar i stort syns en ökning i det som klassas som kriminella konflikter.

Enligt Sven Granath kan det vara spontana uppgörelser mellan missbrukare som blir osams om narkotikapartier men även handla om fejder inom kriminella nätverk eller om rena avrättningar.

De här morden står fortfarande för en mindre del, ungefär tio procent av det dödliga våldet. Men ökningen ställer ändå nya krav på samhället menar Sven Granath.

– Ja det ställer såklart högre krav på hur polisen ska utreda brotten, de här brotten är ganska svårutredda. Sedan kan det också vara viktigt att arbeta mot annan brottslighet som kan vara den indirekta orsaken till de här brotten, till exempel narkotikahandel,vapenhandel, svartaffärer på olika sätt.

Och när det gäller vad minskningen av det dödliga våldet säger om utvecklingen i samhället menar Sven Granath på Brottsförebyggande rådet att det kan säga att vi blivit lite mer försiktiga men att det är svårt att säga om våld i allmänhet har minskat.

– Vi ser inga indikationer på att antalet utdelade smockor och sparkar skulle vara färre. Det vi vet än så länge är bara att det allra grövsta våldet har minskat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".