Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Högsta Domstolen

LRF: Domen löser inte problemet

Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 15.35
"Få markägare kommer att drivna liknande tvister"
(1:59 min)
Renägarna vann över markägarna i den 14 år långa tvisten. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Rennäringen och tre samebyar vann idag det principiellt viktiga Nordmalingsmålet i Västerbotten. Det är första gången som Högsta domstolen avgör en renbetestvist i Sverige och domen blir därför prejudicerande och får stor principiell betydelse för framtida liknande tvister.

Men däremot löser domen inte huvudproblematiken, enligt LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson.

– Det är ju den konflikten som vi har mellan äganderätt och renbete enligt gammal sedvana och som vi upplever det så har ju den här domen inte löst den problematiken, säger LRF:s ordförande Lars-Göran Pettersson.

Domen i högsta domstolen idag slår fast att samebyars sedvanerätt till renbete väger tyngre än modern äganderätt till mark.

Med andra ord renskötsel som bedrivits i områden sedan långt tillbaka i historien - har större betydelse än att skogsägare får sina trädplantor nedtrampade av betande renar, som de drygt hundra markägarna i Nordmaling fört fram.

Inger Baer Omma i Vapstens sameby var en av alla lättade renägare idag.

– Framtidsfrågorna känns lite bättre just nu. Alltså vi är tre samebyar och vi har en gemensam stark nämnare nu. Vi har rätt till renbete i Nordmaling.

Och ordförande i Renägarförbundet, Ellen Omma menar att en hel näring räddats idag.

Skulle markägarna ha vunnit så hade fler rättsprocesser varit att vänta, tror hon.

 – Då hade vi nog fått se en ökning av liknande mål och det hade nog varit väldigt förödande för samebyarna att gå in i tvister och kostsamt och sådär.

Men att Högsta domstolen, precis som tingsrätt och hovrätt efter en 14 år lång rättsprocess nu går på samebyarnas linje, det gör att få markägare i Norrland kommer vilja driva liknande tvister till domstol framöver, tror flera jurister som ekot pratat med idag.

LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson säger att det är för tidigt att prata om några konsekvenser för hela skogsnäringen i norra Sverige.

– Vår förhoppning är att rennäringen kommer att använda sig av denna rättighet på ett ansvarsfullt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".