Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fed lämnar räntan oförändrad

Uppdaterat onsdag 27 april 2011 kl 23.37
Publicerat onsdag 27 april 2011 kl 19.17

Den amerikanska centralbanken Federal Reserves (Fed) styrelse meddelade på onsdagen att den viktigaste styrräntan lämnas oförändrad i spannet 0-0,25.

Det innebär att den amerikanska ränta har legat stilla sedan december 2008.

Fed konstaterar också att arbetsmarknaden i USA "förbättras gradvis" och att man kommer att kunna avsluta sitt stimulanspaket på 600 miljarder dollar enligt den ursprungliga planen samt att man ser en "måttlig" ekonomisk återhämtning.

För första gången i centralbankens historia höll också centralbankschefen Ben Bernanke en presskonferens i samband med räntemötet.

Bernanke sa bland annat att han ser en gradvis förbättring av USA:s arbetsmarknad, och att stimulansåtgärderna från Fed ska fortsätta enligt den ursprungliga planen.

Den amerikanska centralbanken ser en avmattning i den ekonomiska tillväxten. Samtidigt förbättras arbetsmarknaden snabbare än väntat.

Federal Reserve (Fed) tonar ned sin prognos för den ekonomiska tillväxten. Chefen Ben Bernanke sade på onsdagen att man räknar med att tillväxten för 2011 blir mellan 3,1 och 3,3 procent, att jämföra med en tidigare prognos på 3,4-3,9 procent.

Också prognosen för landets BNP för 2012 sänks, till 3,5-4,2 procent från att tidigare ha så hög som 4,4 procent. För år 2013 sänks prognosen ännu mer, från tidigare väntade 3,7-4,6 procent till 3,5-4,3 procent.

Inbromsningen kommer medan inflationen stiger. Inflationen beräknas under 2011 hamna på mellan 2,1 och 2,8 procent, betydligt högre än tidigare prognoser på 1,3-1,7 procent.

Men läget på arbetsmarknaden förbättras snabbare än väntat. Arbetslösheten beräknas vid årets slut ligga på mellan 8,4 och 8,7 procent, från dagens 8,8. Läget förbättras ytterligare nästa år, enligt Fed.

Hushållens och företagens investeringar i utrustning och mjukvara fortsätter växa, men bostadsmarknaden är ännu dyster, konstaterar Fed.

Den blandade bilden gör att Fed lämnar den viktigaste styrräntan oförändrad i spannet 0-0,25. Därmed har den amerikanska räntan legat still sedan december 2008.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".