Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inspektioner ska stoppa hoten mot tjänstemän

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 03.00
"Ingen ska känna sig rädd eller osäker"
(2:05 min)
Arbetsmiljöverkets generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Våld och hot om våld mot tjänstemän har ökat under flera år. För att vända utvecklingen inleder Arbetsmiljöverket i dag 2 000 inspektioner på myndigheter och förvaltningar runt om i landet.

Mikael Sjöberg som är generaldirektör på Arbetsmiljöverket menar att rättsäkerheten hotas när exempelvis tillståndsgivare i kommuner eller handläggare på Försäkringskassan utsätts för hot.

– Alltifrån att det kan bli svårt att rekrytera kompetent personal, man kan diskutera om de på sikt orkar hålla upp kvaliteten i någonting som för ett civiliserat samhälle är oerhört centralt. Den yttersta konsekvensen är givetvis att en del kan påverkas i sitt beslutsfattande, då är rättssäkerheten hotad, säger Mikael Sjöberg.

Socialsekereterare, kronofogdar och miljöinspektörer är några exempel på tjänstemän som allt oftare utsätts för hot och våld i arbetet.

Sedan mitten av 90-talet har antalet anmälda våldsbrott mot tjänstemän fördubblats.

Nu har alltså Arbetsmiljöverket tagit initiativ till en tillsyn av myndigheter och förvaltningar i den offentliga sektorn - under en tvåårsperiod kommer man att göra cirka 2 000 inspektioner berättar generaldirektör Mikael Sjöberg.

– Syftet är att ingen ska känna sig rädd eller osäker på sitt arbete. Vägen dit är att försöka förmå arbetsgivarna att jobba mer systematiskt med de här frågorna. Att göra riskbedömningar, ta fram åtgärdsplaner och inte minst ha ett samtal om med sina medarbetare om hur de upplever situationen och vilka åtgärder de ser behöver vidtas, säger Mikael Sjöberg.

En myndighet som länge haft problem med hot, våld och trakasserier mot de anställda är Försäkringskassan.

Nyligen infördes därför nya rutiner för att skydda de anställda. Siv Norlin var tidigare handläggare och jobbar nu fackligt på Försäkringskassan.

– Man har sett över de rutiner som har funnits och förtydligat och konkretiserat i hur man ska tänka som handläggare inför ett möte med en försäkrad som man befarar kan uppträda hotfullt eller befarar kan hota om att ta sitt eget liv. Man har också bestämmelser om hur lokalerna ska vara utformade där man har möten med den försäkrade så att det till exempel finns en egen utgång för handläggaren om man måste fly ut ur rummet, säger Siv Nordin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".