Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Maten är inte dyrare i Sverige

Uppdaterat torsdag 28 april 2011 kl 12.43
Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 10.15
Matkonkurrensen har blivit bättre
(2:16 min)
Maten är inte dyrare i Sverige än i andra nordiska länder. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Vi konsumenter betalar inte mer för den mat vi köper än i andra EU-länder. Det konstaterar Konkurrensverket som granskat konkurrensen inom livsmedelskedjan. Och under de senaste åren har konkurrensen blivit bättre, säger Dan Sjöblom som är generaldirektör på Konkurrensverket.

– Svenska konsumenter har inte fått det sämre på något område sedan vi gick med i EU för 15 år sedan. Snarare har det blivit bättre.

Vad tycker du om det?

– Det är glädjande att kunna komma med positiva nyheter.

Konkurrensverket har på Regeringens uppdrag granskat konkurrensen i livsmedelskedjan, från jordbrukarens åker till den mat vi sen handlar i butikerna. Bakgrunden är att det funnits farhågor om att konkurrensen inte fungerar och att det inom vissa led inom livsmedelskedjan varit orimligt höga marginaler. Men så är inte fallet menar Konkurrensverket.

– Snarare har vi nog något lägre marginaler i Sverige än genomsnittslandet i EU.

Tidigare rapporter från Jordbruksverket har visat att när bönderna får mer betalt för det de producerar stiger priserna snabbt i butikerna. Men när bönderna får mindre betalt sker inte motsvarande sänkningar av priserna. Här skulle ökad konkurrens kunna minska detta fenomen enligt rapporten. För att ytterligare stärka konkurrensen bör landets kommuner göra det lättare för fler butiker att etablera sig.

– Det ska finnas en möjlighet att etablera sig och när det kommer in någon så ser man att det får stor effekt.

Men i stort menar Konkurrensverket att det fungerar bra. Men landsbygdminsiter Eskil Erlandsson tycker också att mer måste göras för att bonden ska få bättre betalt för det de producerar. 

– Vi måste se till att bonden får betalt för den mat som vi köper i affären. Men nu har det visat sig att mellanleden inte är i jämförelse med Europa.

Innebär detta att maten kommer att bli dyrare?

– Det kan ju vara så att det finns en effektiviseringsvinst att göra som normalt brukar minska på kostnaderna i de led som är mellan producent och konsument.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".