Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Chatt om sexuella övergrepp

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 11.12
Petronella Bergkvist och Tobias Sunnerfjell, kuratorer på Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i kris, Region Väst. Foto: Rädda Barnen.

Under eftermiddagen svarade Petronella Bergkvist och Tobias Sunnerfjell - både kuratorer hos Rädda Barnen - på frågor om sexuella övergrepp. Ni kan läsa hela chatten nedan.

moderator:Hej och välkomna till chatten. Ni kan nu ställa frågor om sexuella övergrepp till Petronella Bergkvist och Tobias Sunnerfjell från Rädda Barnen!
Peo:Vad finns det för varningssignaler om ens barn har utsatts för övergrepp?
Petronella Bergkvist:Det är svårt att uttala sig om specifika symtom/reaktioner. Det är viktigt att man utgår från sitt eget barn och så som man känner honom/henne. På kort sikt kan sexualiserat beteende vara ett tecken. I övrigt kan nedstämdhet, sömnsvårigheter, ökad oro, aggressionsutbrott och/eller att barnet drar sig undan sociala relationer vara tecken på utsatthet.
Lisa:Hur pratar jag med mina barn om att det finns vuxna som kan vilja göra dumma saker med dem utan att skrämma dem?
Tobias Sunnerfjell:Vi brukar rekommendera att det är bra att vara "rak på sak". Detta bidrar till en tillåtande atmosfär för barnet där de kan lita på att den vuxne kan bära dess berättelse. Det är viktigt att kunna säga till barn att det finns vuxna som gör dumma saker med barn. Exemeplvis vid sexuella övergrepp är det viktigt att använda ord som barn använder och förstår såsom snopp eller snippa.
Anders:Hur viktigt är det en "kändis" som Sjöberg vågar berätta om övergrepp?
Petronella Bergkvist:Jag tänker att det kan vara av stor vikt för vissa. Många bär skuld och har en känsla av att de är den ende som blivit utsatt. Att förstå att andra varit med om liknande saker kan göra att man själv vågar berätta om vad man är alt. har blivit utsatt för.
Annika:Är det vanligt att unga som varit med om samma sak hör av sig när kända personer berättar om händelser de varit med om? Hur vet man i så fall att det de berättar verkligen har hänt?
Tobias Sunnerfjell:Det är svårt att svara på. Vår erfarenhet på Rädda Barnens Centrum för barn och ungdomar i kris är att nyheter likt dessa kan bidra med att bryta tabun kring att tala om övergrepp. Att utsatthet i olika former lyfts fram i offentligheten brukar också bidra till att information om vart man kan vända sig ökar. Det är svårt att veta vad som verkligen har hänt, att man berättar är i sig ett tecken på att man kan behöva hjälp och stöd och skall alltid uppmärksammas. Gällande övergrepp är det viktigt att anmäla till exempelvis socialtjänst och polis. Det är senare deras sak att utreda vidare.
Thorsten Schütt:Vilket stöd kan en person förvänta sig (av sjukvården mm) som känner att den har en pedofil läggning, men vill göra någonting åt det i god tid, så inget händer?
Tobias Sunnerfjell:Vanligtvis kan man erbjuda psykoterapeutisk behandling. Känner man att man har en sexuell dragning till barn bör man söka hjälp från sjukvården. En bra början kan vara att ta kontakt med vuxenpsykiatrin, ibland behöver man gå via sin vårdcentral för vidare remittering.
Maria:Lite dum fråga kanske, men hur "blir" man pedofil? Vad beror sjukdomen på?
Petronella Bergkvist:Inte alls en dum fråga, men svår. Det finns mig veterligen ingen forskning som fastställt direkta orsaker till att man utvecklar olika typer av sexuellt avvikande beteende. Olösta känslomässiga konflikter kan vara en orsak, speciellt om man blivit lämnad med dessa utan möjlighet att prata om dem med någon annan.
Anna:Om jag misstänker en person i min omgivning, vad kan jag göra? Jag har ju inga bevis?
Petronella Bergkvist:Detta är såklart jättesvårt. Jag gissar att du sett tecken på att något barn blivit utsatt, är så fallet bör du kontakta socialtjänst i kommunen vilka i sin tur kan anmäla till polisen.
Monica:Kan och bör man kontrollera den som ska vara tränare för ens barn? Hur går man tillväga i sådana fall?
Tobias Sunnerfjell:Det är alltid bra att ha en god relation till vuxna som har kontakt med ens barn i olika sammanhang. Att vuxna involverar sig i de sammanhang där barn rör sig är alltid bra. Som enskild individ kan man inte kontrollera samtliga personer som barnet kommer i kontakt med dock är det viktigt att fråga barnet hur det har det i olika sammanhnag och visa på att man är intresserad av dess vardag. Man kan uppmuntra aktuell idrottsförening att de säkerställer tränarnas lämplighet.
Max:Vad är det som driver vuxna människor till att begå övergrepp, finns det någon hjälp för dessa och vad kan ni på Rädda barnen göra för de utsatta barnen?
Petronella Bergkvist:Det här är en svår och komplex fråga. Vi vet att det kan finnas samband mellan att man levt i social utsatthet och att man senare kan riskera att utveckla psykisk ohälsa som kan vara grunden till att man utsätter andra eller sig själv för skada. Dock måste jag påpeka att det inte finns något likhetstecken mellan egen utsatthet och att utsätta andra. Om man utsätter andra för övergrepp bör man söka hjälp för att hantera sitt beteende, det enklaste sättet är att ta kontakt med sjukvården. På Rädda Barnens Centrum för Barn och ungdomar i kris erbjuder vi samtalsbehandling till utsatta barn och i vissa fall deras familjer. Vidare arbetar Rädda Barnen för barns rätt i Sverige och världen. Detta gör vi bl.a genom att driva tjej/killgrupper, utbilda och informera olika myndigheter samt bedriva påverkansarbete på lokal, regional och nationell nivå.
moderator:Då avslutar vi chatten om sexuella övergrepp. Tack för era frågor - och tack till Petronella Bergkvist och Tobias Sunnerfjell från Rädda Barnen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".