Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stark beroendeställning mellan tränare och ungdom

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 12.01
"Idrotten är så specifik"
(2:21 min)
Två flickor tränar löpning. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.

Det finns inga studier om hur vanligt det är med sexuella övergrepp inom idrottsvärlden. Men Rolf Carlson, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan GIH, i Stockholm, tror att problemet är vanligare inom idrottsrörelsen än på andra håll, på grund av den ofta starka beroendeställningen mellan tränaren och ungdomarna.

– Det tror jag definitivt och just av det skälet. Jag har svårt att tänka mig någon annan instutition där man har lika stor koppling, det skulle kanske vara inom musiken. Idrotten är så specifik. Jag har tittat på studier där man har en väldigt nära relation till sin tränare under uppåt sju års tid och det är ofta så att de här ungdomarna prata om sådant med sina tränare som de inte ens skulle prata med sina föräldrar om.  

Rolf Carlson har forskat om just relationen mellan tränare och idrottare, och han menar att det starka ömsesidiga beroendet dem emellan och han är övertygad om att det också gör det svårare för ungdomarna att anmäla övergrepp om de utsätts. 

– Det har ju Patrik tydligt givit uttryck för här också. Just den här beroendeställningen och att man kan lyckas, det gör det väldigt svårt att komma åt sådana här saker.

Men som ett sätt att försöka komma åt problemet vill Riksidrottsförbundet, RF att föreningar ska få kunna ta del av tränares belastningsregister. Och ordförande Karin Matsson Weiber säger också att RF under dagen kommer att lägga ut ett nytt policydokument, som de redan tidigare arbetat med, på deras hemsida. Det handlar om vägledning till föreningarna om hur de kan hantera frågor om sexuella övergrepp.

– Dels beskriver vi vad som anses vara sexuella övergrepp och vad lagstiftningen säger och kunskap kring de frågorna. Vad gör man när man misstänker något? Prata med barnen, lyssna på dem, konfrontera den man misstänker, att inte vänta.  

Men idrottsforskaren Rolf Carlson vill se ännu tydligare fokus på de här frågorna under alla typer av tränarutbildningar.

– Det måste komma in i ett väldigt tidigt stadium och det är viktigt att föräldrarna får veta att sådant förekommer.

Finns det ingen risk att man skrämmer upp föräldrar och pekar ut en hel grupp idrottsledare?

– Det är möjligt men den risken måste man ta.

Trots att det inte finns någon forskning på hur vanligt det är?

– Ja det tror jag absolut.

Ekots rapportering om Patrik Sjöbergs avslöjande

#text=4476632#
#text=4478569# | #text=4478353#
#text=4477421# | #text=4477379#
#text=4476739# | #text=4476422#
P1-Morgon: #text=4476110# | Radiosporten: #text=4476591#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".