Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två miljoner i Etiopien behöver akut bistånd

Publicerat söndag 8 maj 2011 kl 12.25
"Kommer inte regnet får många gå hungriga"
(2:29 min)
1 av 5
Rabiya HajiMohammed med barnen Junyed, 4, och Mohammednur 10 månader. Foto: Gunilla Österlund/ Sveriges Radio
2 av 5
Rabiya HajiMohammed, Junyed, Jemal och Aliyi Hajiyusuf samlar fröer för senare odling. Äldste sonen Jemal vill hellre läsa medicin än fortsätta med jordbruk på de torra jordarna i sydöstra Etiopien. Foto: Gunilla Österlund/ Sveriges Radio
3 av 5
Rabiya Hajimohammad och Aliyi Hajiyusuf framför den nya hydda de håller på att bygga. Foto: Gunilla Österlund/ Sveriges Radio
4 av 5
Kaffe är Etiopiens viktigaste exportvara. Foto: Gunilla Österlund/ Sveriges Radio
5 av 5
Ekots reporter i Etiopien - Gunilla Österlund

Problemen med torka blir allt svårare i Etiopien. Regeringen beskriver nu tillståndet som kritiskt i flera områden i den södra och sydöstra delen av landet. Och mer än två miljoner människor behöver akuta biståndsinsatser.

Aliyi Hajiyusuf bor i Goro i sydöstra Etiopien. Förut var det inga problem att leva här, säger han - men klimatförändringarna har skapat stora problem.

I de värst drabbade områdena har det inte regnat sedan i början av förra året. Problemen det innebär beskrivs i en ny rapport från  biståndskommittén EHCT, Ethiopia Humanitarian Country Team.

Grödorna torkar, djuren blir utmärglade och det blir svårare att få betalt för sin boskap på marknaden, samtidigt som fodret blir dyrare.

– Kommer inte regnet är det många som får gå hungriga, säger Aliyi Hajiyusuf, bonde i Goro.

Sjukdomar som malaria, mässling och diarré sprider sig nu också, enligt rapporten. Och många barn slutar skolan när föräldrarna flyr undan torkan i jakt på områden där det kan finnas vatten.

Svenska kyrkan och Lutherska Världsförbundet bedriver bistånd i området. Det riktar bland annat in sig på att motverka effekterna av klimatförändringarna.

Aliyi Hajiyusuf och hans fru Rabiya HajiMohammed har fått utbildning i effektivare jordbruksmetoder som minskar risken för utarmade jordar och erosion. De har också fått tillgång till torktåligare varianter av grödor.

Rabiya har fått en energisnål spis som tillverkas lokalt - som gör att hon sparar fyra timmars arbete om dagen eftersom hon slipper gå till skogen och samla stora mängder ved.

Tiden hon sparar kan hon använda till att utveckla jordbruket ytterligare. Och alla barnen kan få möjlighet att gå i skolan.

För hon hoppas att de ska kunna få bli något annat än fattiga bönder på torra utarmade jordar.

Och äldste sonen Jemal, 19 år, har också andra ambitioner. Han vill studera till doktor och göra nytta för sitt samhälle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".