Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jämnt val väntas i Kanada på måndag

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 16.44
Lyssna på Sten Sjöströms reportage från valrörelsen i Kanada
(8:22 min)
Den konservative ledaren Stephen Harper träffar yngre anhängare i Ottawa. Foto: Frank Gunn/Scanpix

I Kanada hålls det parlamentsval på måndag och det kan bli jämnt. Det konservativa partiet med premiärminister Stephen Harper är fortfarande störst, men det socialdemokratiska partiet NDP ökar kraftigt i mätningarna.

Stödet för socialdemokraterna ökar speciellt i den fransktalande Quebecprovinsen. Sveriges Radios korrespondent har besökt Kanada inför valet.

Det är valdebatt i Montreal och Tyrone Benskin från NDP, New Democratic Party, säger att hans parti vill att de kanadensiska trupperna omedelbart ska dras tillbaka från Afghanistan; där skiljer de sig från liberalerna och de konservativa.

Debatten förs mest på franska men Benskin, som är en känd skådespelare, glider ibland över på sitt modersmål engelska.

I nuvarande parlamentet så är det Quebec-separatisterna i Bloc Quebecois som har mandatet från den här valkretsen men som opinionsläget ser ut är det mycket möjligt att det nu istället övergår till NDP och Benskin.

Folk vill ha en förändring, de är trötta på att decennier efter decennier hoppa fram och tillbaka mellan de konservativa och liberalerna och ofta så kan man inte se någon skillnad mellan dem, säger Benskin, andra menar att det mest handlar om att många gillar partiledaren Jack Layton för att han verkar vara en så glad och trevlig person.

När valrörelsen började låg i varje fall NDP på 19 procent men sen har ökat hela tiden, de har gått om liberalerna och ligger nu på drygt 30 procent.

NDP är med i socialistinternationalen och de förfäktar traditionella socialdemokratiska åsikter.

– Man kan inte bara hålla på och skära ner överallt när det är en ekonomisk kris, de som drabbas är de som har det svårast och det får inte ske, säger Benskin i en paus i debatten.

Platsen är en folkethusliknande aula i centrala Montreal, det hänger en disco-kula i taket så tydligen brukar det också hända andra saker här.

Ungefär hundra människor har kommit för att lyssna på diskussionen och de ställer långa och krångliga frågor också, längst bak är det ett långbord som är dukat med goda ostar och patéer och bröd så det är bara att ta för sig.

Valet utlystes efter att de tre oppositionspartierna, liberalerna, Quebec-blocket och NDP enats om en misstroendeförklaring mot de konservativa som haft en minoritetsregering.

Regeringschefen Stephen Harper var nog inte särskilt besviken, han har hoppats på att han ska få en majoritet av platserna i det nya parlamentet.

De konservativas kandidat i den här valkretsen heter Pierre Lafontaine.

Lafontaine tror att de konservativa kan vinna på hur regeringen skött ekonomin de senaste fem åren,

– Kanada har varit bäst i världen på att handskas med finanserna under den djupa lågkonjunkturen, jag tycker vi gjort ett fantastiskt jobb, säger han.

Fast väljarna verkar ändå tveksamma, de konservativa har sjunkit i opinionen och ligger nu någonstans på 36-37 procent.

Efter drygt två timmar är debatten slut och alla avtackas, det övergår till eftersnack och lite ostätande och stolarna börjar plockas ihop.

Senare samma kväll har det franskspråkiga partiet Bloc Quebecois möte ute i en förort i en skola.

Kanske uppemot 2 000 personer har tagit sig dit trots att hockeylaget Montreal samtidigt spelar en viktig hemmamatch mot Boston Bruins; stämningen är onekligen hög, speciellt som partiledaren Gilles Duceppes är tänkt att dyka upp senare och man ropar taktfast hans namn.

Men all den här entusiasmen kan inte dölja att också Bloc Quebecois har svårigheter i årets val, partiet ställer bara upp i Quebecprovinsen och i senaste valet fick de två tredjedelar av mandaten därifrån.

Men nu utmanas de på hemmaplan av socialdemokraterna NDP många väljare verkar den här gången resonera som Paul Teberge, han bedyrar att han är separatist, han vill att Quebec ska bli ett självständigt land, han har alltid röstat på Quebec-partiet - men i år kommer han att lägga sin röst på NDP.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".