Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inget EU-beslut om sanktioner

Uppdaterat fredag 29 april 2011 kl 23.15
Publicerat fredag 29 april 2011 kl 18.42
"Det viktiga är den politiska signal vi sänder"
(1:21 min)
Foto: Ginna Lindberg/Sveriges Radio.

I kväll har EU:s medlemsländer haft ett möte i Bryssel för att besluta kring sanktioner mot Syrien. Men det blev inget tydligt beslut i frågan eftersom de 27 medlemsländerna inte kunde uppnå den nödvändiga enigheten. Dock klargör utrikesminister Carl Bildt att Sverige stöjder sådana sanktioner.

Även i Washington, där Sveriges utrikesminister Carl Bildt just har träffat sin amerikanska kollega Hillary Clinton, stod Syrien högt på agendan.

– Vi har diskuterat en mycket stark reaktion mot de övergrepp vi ser. Vi har ett specialmöte i FN:s råd för mänskliga rättigheter i dag. Vi är mycket bekymrade över att Syrien är en kandidat till att bli medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Det måste vi stoppa på ett eller annat sätt. Det är de asiatiska länderna som driver detta, men vi försöker övertyga dem om att detta är en oacceptabel idé, säger utrikesminister Carl Bildt (M).

Det pågår ett EU-möte om Syrien i dag också. Stödjer den svenska regeringen sanktioner mot Syrien?

– Ja. Det är rätt begränsade möjligheter vi har. Men vi tänker medverka till att man fattar beslut om reserestriktioner och sanktioner mot de individer som är inblandade i förföljelse och i våldet. Men det viktiga är den politiska signal som vi sänder, att det nu måste till en övergång till demokrati. Det finns fortfarande en möjlighet för ansvarstagande individer i närheten av regimen att ta ledningen i den processen. Annars finns det risk att detta slutar på ett mycket allvarligt sätt.

Hur effektivt tror du att det är med sanktioner för att stoppa våldet i Syrien?

– Jag tror att det är det syriska egenintresset, att syrierna själva måste inse att det här inte går. De måste själva ta ansvaret för en övergångsprocess till demokrati. Det tror jag att det finns många i Syrien som inser. Inte alla, det är det som är problemet, säger utrikesminister Carl Bildt.

På bordet i Bryssel finns förslag om allt från reseförbud för landets ledande beslutsfattare till att EU drar in sitt bistånd och fryser lån till Syrien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".