Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig på arbetstid"

Publicerat lördag 30 april 2011 kl 09.00
"Detta skapar bättre kvalitet i vården"
(2:11 min)
Vänsterpartiet föreslår i sin budgetmotion att sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig på arbetstid. Arkivbild: Gunnar Ask/Scanpix.

Sjuksköterskor ska kunna vidareutbilda sig på arbetstid med lön, föreslår Vänsterpartiet i sin budgetmotion. Kommunerna ska också bli tvungna att ha förskolor öppna under obekväm arbetstid.

– Vi tycker att det är rimligt att sjuksköterskor som läkare också får möjlighet att vidareutbilda sig. Det skapar en bättre kvalitet i sjukvården. Jag tror att det är många som vill se att sjukvården utvecklas, säger Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiska talesperson.

Det här kostar enligt era bedömningar ungefär 860 miljoner kronor. Betyder inte det att det blir mindre pengar som går till att hjälpa folk i den dagliga verksamheten?

Patienterna får en god omsorg och en högkvalitativ vård. Så jag tycker pengarna är väl använda, säger Ulla Andersson.

Sjuksköterskor som vill bli specialistsjuksköterskor borde kunna vidareutbilda sig med 80 procent av sin lön, enligt Vänsterpartiet.

I dag får sjuksköterska ta tjänstledigt med studiemedel under utbildningen och det tar nästan 20 år innan en sjuksköterska ekonomiskt börjar vinna på att ha utbildat sig till specialistsjuksköterska.

Dessutom vill Vänsterpartiet tillföra 150 utbildningsplatser för specialistsjuksköterskor. Totalt skulle förslagen kosta drygt 900 miljoner kronor.

Även Socialdemokraterna vill förbättra vidareutbildningen för vård- och omsorgspersonal och ska presentera sitt förslag första maj.

I Vänsterpartiets budgetmotion som presenteras på måndag vill partiet använda ungefär 1,6 miljarder kronor, som i dag läggs på avdrag för hushållsnära tjänster, på att underlätta för kommunerna att inför barnomsorg på kvällar, nätter och helger - något Västerpartiet vill tvinga igenom via lagstiftning.

– Vi tycker att det är orimligt att folk nekas ta jobb eller måste går ner i arbetstid för att det inte finns barnomsorg på obekväm arbetstid. Vi har ett samhälle i dag som kräver öppettider på kvällar, helger och nätter och då är det rimligt att vi har en modern förskola som hänger med i utvecklingen, säger Ulla Andersson.

Inför valet tonade Vänsterpartiet ner i sin kritik av regelverket kring den ekonomiska politiken. Nu lyfter partiet återigen fram att det vill slopa utgiftstaken i budgeten liksom överskottsmålet och ge riksdagen ökad makt över riksbankens mål. Ulla Andersson:

– De här ramverken menar vi försvårar arbetet för att föra en effektiv ekonomisk politik med målet om full sysselsättning, säger Ulla Andersson till Ekot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".