Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för lönedumpning när tyska gränser öppnas

Publicerat lördag 30 april 2011 kl 17.11
Starkast rädsla i östra Tyskland
(1:46 min)
Alexanderplatz i Berlin. Foto: Johannes Eisele/Scanpix.

I morgon, den 1 maj, öppnar Tyskland och Österrike som sista länder i EU sina gränser för arbetskraft från bland annat Polen, Ungern och Tjeckien. Bland befolkningen finns stora farhågor för lönedumping och ökad arbetslöshet.

Tyskland och Österrike väntade så länge som möjligt med att öppna sina arbetsmarknader för medborgare från länderna som gick med i EU 2004.

Men professor Klaus F Zimmermann, direktör för Tysklands institut för arbetsmarknadsstudier, säger att allt talar för att den 1 maj kommer att gå obemärkt förbi på den tyska arbetsmarknaden.

– De som ville komma hit, de finns redan här, antingen olagligt eller genom undantag i lagstiftningen. Skillnaden blir att de nu kommer att synas i statistiken. De högkvalificerade arbetarna som Tyskland har ett skriande behov av har redan flyttat till något av länderna som öppnade sina gränser tidigare, säger Klaus F Zimmermann.

Tyskland och Österrike valde som enda länder inom EU att utnyttja hela det sju år långa undantaget för att öppna sina arbetsmarknader. Trots forskarnas lugnande ord finns det en stark oro hos befolkningen för att arbetslösheten ska stiga, lönerna dumpas och att människor från öst ska utnyttja välfärdsstaten.

Tre fjärdedelar av tyskarna känner så. Starkast är rädslan i östra Tyskland, nära gränsen mot Polen. Där utnyttjas rädslorna flitigt av nynazistiska partier som larmar för en invasion av polsk arbetskraft.

Men forskarna räknar med att bara omkring 100 000 utländska medborgare om året kommer att komma till Tyskland för att jobba, samtidigt som dubbelt så många lämnar arbetsmarknaden varje år.

– EU:s östutvidgning var en chans att råda bot på arbetskraftsbristen som Tyskland missade, säger Klaus F Zimmermann.

Tyskland borde ha öppnat sin arbetsmarknad mycket tidigare, samtidigt som Storbritannien, Irland och Sverige, säger professor Klaus F Zimmermann vid det tyska institutet för arbetsmarknadsstudier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".