Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Farhågor kring ny republik

Publicerat lördag 30 april 2011 kl 19.20
"Ett av de värsta länderna att födas i"
(2:15 min)
Regeringen prioriterar soldater. Foto: Abd Raouf/Scanpix.

Med bara tre månader kvar till världens nyaste nations födelse varnar allt fler för att Republiken Södra Sudan riskerar att bli ytterligare en av världens så kallade "failed states", misslyckade stater.

FN-organet Unicefs högste chef i Sudan, Nils-Arne Kastberg, tillhör dem som varnar för att den blivande nationens prioriteringar ser ödesdigra ut. 

– Vi ser här ett land, som när det blir självständigt 9 juli, kommer att vara ett av de sämsta länderna i världen att födas i. Det är ett av de värsta länderna i världen att föda barn i, ett av de värsta länderna i världen när det gäller utbildning, enorma behov av sjukvårdspersonal som kan hjälpa till att identifiera de vanligaste sjukdomarna, säger Nils-Arne Kastberg. 

Södra Sudan röstade i början av året i en historisk folkomröstning överväldigande för att bilda sin egen nation, frigjord från Karthoum. 

Men efter decenniers inbördeskrig är det mesta försummat och förött, med miljoner barn utan skolgång eller basal hälsovård. En nation med nästan tio miljoner invånare har bara 1 500 utbildade lärare, och bara fem utbildade barnmorskor. 

– En jätteutmaning för både regeringen och internationella samfundet är, hur bygger vi på kortast möjliga tid starkast möjliga kapacitet på vattensektorn, utbildningssidan, hälsosidan. Annars kommer det inte att kunna fungera som land, säger Nils-Arne Kastberg. 

Under den allt överskuggande befrielsekampen sopades alla interna konflikter under mattan, nu kommer de fram i en mångfald etniska och andra strider med på kort tid hundratals dödsoffer, brända byar och enligt Human Rights Watch urskiljningslösa människorättsförbrytelse. Demobiliserade barnsoldater rekryteras åter. 

Inför självständigheten finns dessutom den övergripande utmaningen, med så många tidigare afrikanska förskräckande exempel på misslyckanden, hur förvandla en befrielserörelse till ett generöst, demokratiskt politiskt parti? 

– Din fråga sätter fingret rakt i ett sår. Man har i regeringen fortsatt att prioritera de ökade oljeinkomsterna till att betala löner åt 140 000-150 000 soldater samtidigt som man inte ens har fem barnmorskor, säger Nils-Arne Kastberg, FN-organet Unicefs högste chef i Sudan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".