Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skillnaden mellan blocken minskar

Publicerat söndag 1 maj 2011 kl 10.00
"Vi har startat ett politikutvecklingsarbete, så återkom närmare valet"
(1:48 min)
1 av 11
Svensk väljaropinion 1 maj - ställningen mellan blocken
2 av 11
Svensk väljaropinion 1 maj - jämförelse M och S
3 av 11
Svensk väljaropinion 1 maj - jämförelse övriga partier
4 av 11
Svensk väljaropinion 1 maj - tendens Moderaterna
5 av 11
Svensk väljaropinion 1 maj - tendens Socialdemokraterna
6 av 11
Svensk väljaropinion 1 maj - tendens Miljöpartiet
7 av 11
Svensk väljaropinion 1 maj - tendens Folkpartiet
8 av 11
Svensk väljaropinion 1 maj - tendens Sverigedemokraterna
9 av 11
Svensk väljaropinion 1 maj - tendens Vänsterpartiet
10 av 11
Svensk väljaropinion 1 maj - tendens Centerpartiet
11 av 11
Svensk väljaropinion 1 maj - tendens Kristdemokraterna

Gapet mellan de politiska blocken fortsätter att krympa, men i långsammare takt. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av den senaste månadens opinionsmätningar som Novus gör för Ekot. Att Kristdemokraterna tycks ha parkerat under fyraprocentspärren oroar inte partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

De fyra regeringspartierna har tillsamman 47,8 procent av väljarsympatierna, vilket är en minskning med 0,6 procentenhet jämfört med slutet av mars. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet fick under samma period 45,1 procent, vilket är en liten ökning med 0,2 procentenheter.

Socialdemokraterna ökar för andra månaden i rad med 0,9 procentenheter och har nu 31 procent av väljarstödet.  Men Moderaterna är fortfarande största parti, med 33,4 procent, en uppgång med 0,3 procentenheter.

De tre andra partierna i regeringsalliansen backar däremot, Folkpartiet med 0,6 procentenhet till 6,1 procent, medan Centern och Kristdemokraterna backar med 0,1 respektive 0,2 procentenheter. Det betyder att Kristdemokraterna ligger kvar under 4-procentspärren med 3,6 procent, medan Centern ligger strax över, med 4,6 procent.

Att Kristdemokraterna tycks ha parkerat under fyraprocentspärren oroar inte partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson:

– Vi konstaterade i valanalysarbetet som vi har bedrivit att vi inte är tillräckligt tydliga, inte tillräckligt relevanta för väljarna och det är också därför som vi tagit oss tid att analysera och samla ihop partiet och nu har vi startat ett politikutvecklingsarbete, så återkom närmare valet, säger Acko Ankarberg Johansson.

Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet backar något, med 0,4 respektive 0,3 procent. Miljöpartiet har därmed 9,1 procent av väljarstödet och Vänsterpartiet 4,9 procent.

Sverigedemokraterna ökar sitt väljarstöd med 0,3 procentenheter under april, till 6,1 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".