Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i stöd till elever som hoppat av skolan

Uppdaterat måndag 2 maj 2011 kl 10.35
Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 03.00
"Det är ett förvånande resultat"
(2:09 min)
Helena Wintgren, Skolverket. Foto: SR.

Kommunerna har blivit något bättre på att kontakta och ge stöd till ungdomar som hoppar av skolan tidigt, men fortfarande finns stora brister, visar en rapport från Skolverket. 17 kommuner följer inte alls upp hur det går för gymnasieavhoppare, trots lagstadgad skyldighet.

Projektledaren Helena Wintgren, undervisningsråd på Skolverket, säger att kommunerna måste sköta det här. 

- Det är en oerhört viktig fråga med ungdomar som inte är etablerade i samhället. Inte för alla de här ungdomarna, en del klarar sig utmärkt på egen hand, men för de som behöver det här stödet så är det absolut viktigt att samhällets insatser fungerar, säger Helena Wintgren. 

Sedan sex år finns en lag som säger att kommunerna måste följa upp hur det går för ungdomar som hoppar av gymnasiet och ge stöd på olika sätt så att de inte hamnar utanför samhället. Det handlar ofta om att erbjuda fortsatt utbildning, olika former av jobb eller praktikplatser. 

Skolverkets utvärdering av hur lagen fungerar, i en rapport till regeringen idag, visar att det här sköts mycket olika i i olika kommuner. 

Fler kommuner än tidigare, 63 procent, har en handlingsplan. Erfarenheten visar att en sådan är positiv för samarbetet mellan ungdomar och kommunen. Men sex procent av kommunerna, 17 stycken, struntar helt i att följa upp hur det går för ungdomarna. 

- De är skyldiga att göra det enligt lagen, så det är ett förvånande resultat att det fortfarande är kommuner som inte tar sitt ansvar i den här frågan, kommenterar Helena Wintgren. 

Fler än hälften av landets kommuner beskriver att det är särskilt svårt att få kontakt med och hjälpa så kallade hemmasittare, ungdomar som bor hemma och inte gör någonting, av olika skäl. En del har problem med missbruk, psykisk ohälsa, andra har ledsnat på skolan och känner sig utanför och säger nej till åtgärder som erbjuds. 

Den vanligaste stödinsatsen fram till nu, har varit det individuella programmet på gymnasiet men det upphör i höst och då försvinner också den här lagstadgade rätten till stöd för alla ungdomar som hoppar av gymnasiet, utom i enskilda fall då det finns särskilda skäl.

17 kommuner kontaktar inte ungdomar med anledning av uppföljningsansvaret:

Alvesta
Arvidsjaur
Falun
Grums
Gällivare
Köping
Laxå
Norrköping
Ovanåker
Pajala
Perstorp
Surahammar
Svalöv
Vara
Ånge
Åre
Älmhult

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".