Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

bin Ladins död minskar inte terrorhotet

Uppdaterat måndag 2 maj 2011 kl 18.00
Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 12.22

Enligt Interpol kan bin Ladins död utlösa hämndattacker världen över, och hans död innebär egentligen ingen minskning av terrorhotet enligt Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan.

– Det är djupare drivkrafter som ligger bakom olika terrordåd. Jag tror inte att det påverkas i så hög utsträckning av en enskild människas död, säger Stefan Ring, militärstrategisk expert vid Försvarshögskolan.

Också terroristxeperten Magnus Norell delar bedömningen att bin Ladins död inte minskar hotet från terrorister, snarare tvärtom.

– En mängd av de terrorattacker som har ägt rum och som man har lyckats stoppa, inte minst i Europa, de har redan kommit från olika nätverk och det är redan decentraliserat. Även om bin Ladin är en viktig person så är det inte han som har planerat dem i första hand så det hotet finns kvar, säger Magnus Norell.

Däremot har bin Ladins död en stor symbiolisk betydelse enligt Norell.

– Han har redan blivit en martyrfigur.

Även Magnus Ranstorp, terroristforskare vid Försvarshögskolan, menar att bin ladins död har symbolisk betydelse.

– Han har satt igång någonting ideologiskt som har blivit större än al-Qaida.

Samtidigt innebär bin Ladins död ett bakslag för al-Qaida säger Stefan Ring.

– Det är klart att det rent mentalt är en motgång, man har visat att man är sårbar. Man har levt under många år med en känsla av att man inte kunnat komma åt al-Qaida, i och med att bin Ladin inte har dödats. Ur det perspektivet betyder det säkert en hel del.

Bedömningen är också att bin Ladins död kortsiktigt innebär ett ökat hot. Bland annat uppmanar den internationella polisorganisationen interpol sina medlemsländer att vara beredda på hämndaktioner.

I Sverige uppger säkerhetspolisen att deras bedömning är att det inte finns någon höjd hotbild efter Usama bin Ladins död.

– Vår bedömning är att Usama bin Ladins död i nuläget inte påverkar hot bilden mot Sverige eller svenska intressen, säger Anders Thornberg, avdelningschef på Säpo.

Enligt uppgifter dödades bin Ladin efter att man först försökt ta honom till fånga, om det stämmer finns enligt folkrättsexperten Ove Bring inte skäl att rikta någon kritik mot den amerikanska insatsen.

– Det ligger i sakens natur att han inte ville tas till fånga frivilligt och att det blev en skottlossning som följd, det är inte så märkligt under dessa omständigheter.

Hur ser du på att han nu, eftersom han är död, inte kan ställas inför rätta?

– Vi vet att Usama bin Ladin hade det ansvar han hade den 11 september. Det hade varit att föredra att han ställdes inför rätta men jag tror inte att det får några konsekvenser utan det är som det är.

Dåd som bin Ladin uppges ligga bakom

26 februari 1993: Explosion i källaren till World Trade Center i New York dödar sex människor och sårar ett tusental.

25 juni 1996: Lastbilsbomb vid USA-bas i den saudiska staden Dhahran dödar 19 amerikaner och skadar närmare 400 människor.

7 augusti 1998: Bomber exploderar nästan samtidigt vid USA:s ambassader i Kenya och Tanzania. 224 dödas, mest afrikaner, och över 5 000 skadas.

12 oktober 2000: Självmordsdåd mot amerikansk jagare, USS Cole, dödar 17 marinkårssoldater och skadar 38 i den jemenitiska hamnstaden Aden.

11 september 2001: Flygstörtningarna i USA dödar omkring 3 000 människor.

11 april 2002: Självmordsattack med tankbil dödar 21 personer, varav 14 tyskar, vid en synagoga på ön Djerba i Tunisien.

Oräkneliga ytterligare attentat med islamistiska förtecken har utförts av al-Qaida, grupper med band till al-Qaida eller av personer som inspirerats av al-Qaida.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".