Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tågtrafik och export i rödmärkta skuggbudgetar

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 12.54
S och V enigt kritiska till avregleringar
(2:42 min)

Exportstöd så att företag kan sälja, satsningar för att få tågen att gå i tid och mer utbildning är några av de övergripande ingredienserna i Socialdemokraternas kommande ekonomiska politik. Även Vänsterpartiet vill i sin budgetmotion satsa på bättre tågtrafik.

I Socialdemokraternas skuggbudget handlar mycket om kommissioner, översyner och utvärderingar. Partiet vill se en särskilt kompetenskommission för ökad sysselsättning.

– Vi tycker att det behövs snabba insatser för att klara de problem vi har på arbetsmarknaden när vi har 400 000 arbetslösa, samtidigt som sju av tio företag uppger att de har svårt att rekrytera, säger partiets ekonomiska talesperson Tommy Waidelich.

Men du säger ju att det finns klara bristyrken, där folk inte får arbetsmarknadsutbildning - där det behövs annan kompetens. Varför inte satsa direkt på att fixa det?

– Vi tycker också at man nu måste se var insatsen gör mest nytta och det är det som kompetenskommissionen ska göra.

Ni pratar också om översyn av pensionssystemet med andra kommissioner. Det är mycket långsiktigt grupparbete. När kommer den konkreta politiken?

– Vi kommer löpande att ge konkreta besked, men - det tycker jag är viktigt - vi måste ha ett ansvarsfullt förhållningssätt, säger Tommy Waidelich.

Exempelvis vill Socialdemokraterna ha en översyn av avregleringarna inom olika områden, utvärdera pensionssystemet och framför allt vilka pensioner de arbetslösa med låga inkomster kommer att få. Dessutom ska ett program mot barnfattigdom utvecklas.

I år vill partiet totalt lägga 485 miljoner kronor i år på bland annat sommarjobb och sommarutbildning för unga och ta pengarna från offentliga sektorns överskott.

Ett konkret förslag är att återinföra gratis inträde på museer i år - till en kostnad av 35 miljoner kronor.

– Det är en del av en kulturpolitik för alla och det handlar också om avgifter i kulturskolan, när vi se att en del barn tvingas avstå från att lära sig att spela instrument, säger Tommy Waidelich.

Också Vänsterpartiet presenterade sin budgetmotion idag. De två partierna är eniga i kritiken mot avregleringar av offentlig verksamhet och båda satsa mer på tågtrafiken. Vänsterpartiet vill konkret lägga två miljarder kronor.

– Då skulle man kunna pressa ned tågförseningarna med omkring 50 procent, enligt Trafikverket. Man skulle också kunna öka antalet godstransporter med omkring 50 procent, säger Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson.

Vänsterpartiet vill också ändra reglerna för a-kassan. I dag måste en person ha arbetat en viss tid för att få a-kassa. Vänsterpartiet tycker i stället att det ska räcka med att en person varit anmäld som arbetslös i tre månader och ha sökt jobb under tiden för att personen ska få a-kassa.

– Vi tycker att det är viktigt att människor omfattas av våra försäkringssystem och inte ska tvingas gå på socialbidrag när man faktiskt är arbetslös.

Men är det inte rimligt att den som tar del av en försäkring faktiskt har betalt in något till den genom att först ha arbetat?

– Det är rimligt att människor som är arbetslösa, står till arbetsmarknadens förfogande, också omfattas av arbetslöshetsförsäkringen. Det tycker vi är en rimlig utgångspunkt och det är ett förslag som framför allt gynnar ungdomar, kvinnor och människor med invandrarbakgrund, säger Ulla Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".