Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skillnader ökar inom rödgröna kretsen

Publicerat måndag 2 maj 2011 kl 17.29
V berett att höja inkomstskatter
(1:55 min)
1 av 2
Vänsterpartiets Ulla Andersson.
2 av 2
Juholt presenterar sin vårmotiion.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har idag presenterat sina budgetförslag. På exempelvis skatteområdet märks att Vänsterpartiet vill gå längre när det gäller att höja både inkomstskatter och skatter på förmögenhet och fastigheter.

– För oss handlar skatter om att finansiera välfärd, skapa arbetstillfällen och påverka miljöutsläpp och sådant. Men det är också ett sätt att minska klyftorna i samhället. Därför har vi en politik som höjer inkomstskatter för människor med högre inkomster och vi beskattar kapital hårdare. Men vi försöker värna människor med låg- och medelinkomst i det här läget, säger Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson.

Vänsterpartiet vill höja inkomstskatterna för dem som tjänar minst 25 000 kronor och återinföra eller skärpa skatten på fastigheter, förmögenheter samt arv och gåvor.

Samtidigt kan skatten behöva sänkas för exempelvis sjuka och arbetslösa, så att alla får betala samma skatt på inkomster.

Socialdemokraterna tonar, till skillnad från Vänsterpartiet, ned behovet av skattehöjningar och väljer att i dag inte tydligt ta ställning till regeringens förslag om sänkt skatt genom ett femte jobbskatteavdrag nästa år, utan avvaktar till i höst.

– Vi kan tänka oss justeringar av skatten, men det kommer inte att handla om några stora skattesänkningar. Vi ser behovet nu av att investera för framtiden i utbildning och infrastruktur, säger Socialdemokraternas ekonomiska talesperson Tommy Waidelich.

Såväl Vänsterpartiet som Socialdemokraterna säger nej till regeringens förslag om sänkt moms på restauranger, något däremot Miljöpartiet vill ha, enligt en debattartikel i Svenska Dagbladet idag.

Miljöpartiet säger också tydligt nej till återinföra förmögenhetsskatten, till skillnad från de andra partierna.

En annan skillnad mellan partierna är att Vänsterpartiet är ensamma om att ta avstånd från regelverket kring statsbudgeten, med överskottsmål och utgiftstak.

Några nya sakbesked är att Socialdemokraterna vill återinföra fri entré på statliga museer redan i år, medan Vänsterpartiet vill slopa kravet på att en person måste ha arbetat för att ha rätt till a-kassa.

Dessutom är båda partierna är kritiska till avregleringarna inom offentlig verksamhet och exempelvis elmarknaden och båda vill satsa mer på järnvägen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".