Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska odlare kan vänta sig bättre lönsamhet

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 07.30
Hoppas dra nytta av gynnsamt prisläge
(3:08 min)
Lantbrukaren Fredrik Larsson i Skegrie har precis avslutat vårbruket. Foto: David Rasmusson/Sveriges Radio.

Just nu pågår vårbruket på flera håll i Sverige och fortsatt höga spannmålspriser på världsmarknaden gör att svenska odlare kan vänta sig bättre lönsamhet.

Lantbrukaren Fredrik Larsson som tillsammans med en kollega odlar 700 hektar norr om Trelleborg har redan nu sålt nästan hälften av årets skörd för att kunna dra nytta av det höga prisläget.

– 40 till 45 procent av årets tänkta skörd har vi redan sålt via olika termins- och fastpriskontrakt för att försöka ta tillvara på de höga nivåer som råder just nu.

Fredrik Larsson har precis avslutat vårbruket, men mycket av det som nu ligger och gror i marken har han redan sålt eftersom priset är så attraktivt och det är det allt fler lantbrukare som gör enligt LRF Konsult.

Efter ett uselt 2009 så stack spannmålspriserna i höjden förra sommaren. Framförallt missväxten i Ryssland ledde till att världsmarknadspriset på till exempel vete nu ligger drygt 65 procent högre än sommaren 2010.

Men de svenska odlarna kunde inte dra nytta av läget fullt ut på grund av att skördarna var dåliga även här. Den svenska totalskörden var 17 procent lägre 2010 än året innan och även Fredrik Larsson hade en del bekymmer.

– Vi hade en svag skörd på framförallt på höstvete i fjol. Vi hade inte tillräckligt att sälja och det var inte allt vi kunde få bra betalt för. Det vi lagrat länge fick vi bra pris för trots lite sämre kvalité. Framförallt maltkornen höll inte en bra kvalitet i fjol.

Men priserna är höga även i år, enligt Internationella valutafonden IMF så steg de internationella matpriserna förra året med 25 procent och ett skäl är den starka efterfrågan från de länder i framför allt Asien som har en stark tillväxt. Även priset på spannmål kommer vara fortsatt högt tror Harald Svensson.

– Om vi ser det på lite längre sikt så räknar till exempel OECD med att priserna på spannmål kommer att bli högre de närmaste tio åren. Det beror i sin tur på allt större befolkning i världen och att den ekonomiska återhämtningen går bra. Det leder till att efterfrågan på spannmål, inte minst till foder, kommer att öka.

Och i år hoppas de svenska lantbrukarna kunna dra nytta av det gynnsamma prisläget. Enligt LRF Konsult innebär den rådande marknadssituationen att utsikterna för 2011 ser bra ut. Enligt deras senaste enkät, Lantbruksbarometern, så är det allt fler bönder som tycker att lönsamheten är god.

Harald Svensson, chefsekonom vid Jordbruksverket tror på bättre lönsamhet, men säger också att det finns fler faktorer än världsmarknadspriserna som är viktiga i kalkylen.

– Lönsamheten kan bli bättre under förutsättning att priserna på insatsvaror inte stiger för mycket. Man ser ofta att priset på handelsgödsel går upp och även arrenden och markpriser brukar stiga efterhand.

Men oavsett världsmarknadspriser, räntor och pris på handelsgödsel så finns det en sak som är mer betydelsefullt än något annat för en bra lönsamhet.

– Vädret är det absolut viktigaste. Vi har snart gjort allt vi kan för att påverka, vi har sått och vi har gödslat så nu är mycket upp till vädret, säger Fredrik Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".