Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
bin Ladins död

25 döda vid insats för att hindra hämndaktioner

Uppdaterat tisdag 3 maj 2011 kl 16.01
Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 10.57
Nils Horner utanför bin Ladins hus
(2:44 min)
1 av 5
17-årige Muhammad Ishaq bor granne med huset där Osama bin Ladin dödades. Han kunde aldrig drömma om att bin Ladin bodde bakom den höga muren, han trodde att det kunde vara någon klanhövding. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
2 av 5
Poliser vaktar huvudentrén till Usama bin Ladins före detta gömställe i Abbottabad. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.
3 av 5
Lokalinvånare samlas för att titta på huset i Abbottabad där Usama bin Ladin gömde sig. Foto. Nils Horner/Sveriges Radio
4 av 5
Huset i Abbottabad där Osama bin Laden gömde sig. Foto: Nils
5 av 5
Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner i Abbottabad. Foto: Muhammad Bilal/Sveriges Radio.

Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner berättar direkt i Ekot från Pakistan, Abbottabad. Han står just nu intill huset där Usama bin Ladin gömde sig, en knapp kilometer i från Pakistans militärakademi.

– Det är fortfarande mycket människor och nyfikna ungdomar som kommit hit. Medier från hela världen försöker hitta människor som kan berätta något om de som bodde i huset.

Den pakistanska polisen ser till att ingen kommer in i huset men nu får journalisterna vara i trädgården. Tidigare fick de vänta utanför. Huset ligger naturskönt, omgivet av berg.

Nils Horner berättar att en pakistansk analytiker sade att om säkerhetstjänsten inte visste att bin Ladin gömde sig här, tyder det på en monumental inkompetens eller ett dubbelspel.

Nils Horner berättar att huset är omringat av en fyra till fem meter hög mur med taggtråd runt om, så man kan inte se in i trädgården. Men han ser lite skador på taket som följd av USA:s räd.  

– Jag har pratat med lokalinvånare som hörde hur helikoptrar snattrade i natten, och sedan hörde de kraftiga explosioner, först då förstod de att något stort var i görningen, säger Nils Horner.  

Det känns som att vara inne på en militärförläggning i Abbottabad, förklarar han, skolbussarna är militärgröna och de har armésjukhus. Pakistanska myndigheten säger att de inte visste att bin Ladin gömde sig i Abottabad men han har i praktiken nästan bott inne på en militärförläggning avslutar han.

Den amerikanska specialstyrkan som genomförde räden mot Usama bin Ladins gömställe i Pakistan tog med sig en "guldgruva" i form av datorer, hårddiskar och annan utrustning som fanns i byggnaden. Hundratals människor går nu igenom det här, säger en amerikansk tjänsteman till nyhetssajten Politico.

Nils Horner berättar att datorerna ska gås igenom och USA hoppas att hitta uppgifter om genomförda terrorbrott och terrorbrott på planeringsstadiet.

Oron för hämndaktioner sprider sig både inom Pakistan och internationellt. Enligt nyhetsbyrån AFP har Talibaner i Pakistan reagerat på bin Ladins död med hot om att hämnas hans död med attacker mot både den amerikanska och pakistanska staten. I Sverige finns dock inget förhöjt terrorhot.

Afghanska säkerhetsstyrkor har under natten till i dag, tisdag, dödat 25 icke-afghanska krigare. Bland krigarna fanns araber, tjetjener och pakistanier som tagit sig över gränsen från Pakistan, troligen för att hämnas Usama bin Ladins död.  

Guvernören i provinsen Nuristan i östra Afghanistan, Jamaluddin Badr, har inlett en insats för att kontrollera gränsen och förhindra att upprorsmän tar sig över för att hämnas bin Ladins död. Som följd har 25 personer dödats, enligt uppgifter till TT.

Flera länder berömmer nu USA:s aktion som resulterade i bin Ladins död. Förenade arabemiraten kallar i ett pressmeddelande, enligt AFP, bin Ladins död för ett ”positivt steg” men manade även till lugn, då de inte tror att hans död innebär slutet för vare sig terrorism eller Al-Qaida. Även Bahrains regim har välkomnat hans död.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".