Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sjukförsäkringen

Allvarlig kritik mot Försäkringskassan

Uppdaterat tisdag 3 maj 2011 kl 15.51
Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 10.35
"Olika beroende på var man bor"
(1:42 min)
Arkivbild. Foto: Jessica Gow/Scanpix

Det finns stora brister i hur Försäkringskassan hanterar de nya sjukförsäkringsreglerna, konstaterar Inspektionen för socialförsäkringen i en granskning som presenteras i dag.

Bristerna leder till allvarliga konsekvenser för de sjuka, säger Jon Dutrieux, analytiker på ISF, som har granskat ansökningarna om förtidspension, eller sjukersättning som det numera kallas.

– Den tydliga konsekvensen är att sannolikheten för att få ersättning skiljer sig åt beroende på var man bor, säger Jon Dutrieux.

Regeringens nya sjukförsäkringsregler har vållat kraftig debatt enda sedan de klubbades av riksdagen sommaren 2008.

Inspektionen för socialförsäkringen har haft regeringens uppdrag att granska hur Försäkringskassan klarar av att hantera de nya reglerna och i dag presenterar myndigheten en tjock lunta med rapporter som visar på flera olika brister.

Prövningarna vid de fasta tidsgränserna genomförs ofta för sent eller på ett felaktigt sätt. Besluten om sjukersättning är ibland så dåligt motiverade att de inte går att förstå. För dem som utförsäkrats ur systemet fungerar övergången mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen dåligt.

Jon Dutrieux säger att han ser två brister som extra allvarliga.

– Å ena sidan finns det betydande skillnader mellan olika försäkringskontor och å andra sidan, när jag som försäkrad får mitt beslut om sjukförsäkring så är det alldeles för ofta svårt eller omöjligt att förstå vad besluten grundar sig på.

ISF har också tittat på underlagen som Försäkringskassan har för beslut om sjukpenning. Det visar sig då att bara 13 procent av läkarintygen uppfyller de krav som Försäkringskassan ställer.

Per Molander, generaldirektör på ISF tycker att flera av de brister som myndigheten har sett är allvarliga.

– Det är svårt att peka ut någon enskild brist, det är ett antal olika saker som behöver förbättras. Vad som är allvarligast kan nog variera från försäkrad till försäkrad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".