Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp säger nej till ett femte jobbskatteavdrag

Publicerat tisdag 3 maj 2011 kl 11.50
"Ett femte jobbskatteavdrag är inte motiverat"
(1:29 min)
Mikaela Valtersson presenterar partiets ekonomiska vårbudgetmotion. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Miljöpartiet, som fram tills nu i huvudsak accepterat regeringens jobbskatteavdrag, säger bestämt nej till det kommande så kallade femte jobbskatteavdraget. Det framkom när miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, Mikaela Valtersson, presenterade partiets ekonomiska vårmotion nu på förmiddagen.

– Ja, vi säger nej till det femte för att nu har det varit så väldigt många jobbskatteavdrag som införts. Så nu känner vi att det börjar kännas väl idéfattigt från den här regeringen att ha bara ett verktyg oavsett problem man ska lösa och oavsett konjunkturläge. Nu är det dags för att man har andra åtgärder för att satsa utbildning och nya jobb.

Det är första gången bestämt nej till en sänkning av skatten för dem som jobbar. Partiet har sagt ja till samtliga tidigare jobbskattesänkningar, i och för sig med en egen profil, men ett femte jobbskatteavdrag är inte motiverat, menar Miljöpartiet.

Ett femte jobbskatteavdrag förväntas kosta 13-14 miljarder och de pengarna vill Miljöpartiet istället lägga på utbildning, så att fler unga går färdigt gymnasiet, större klimatinvesteringar, sänkta arbetsgivaravgifter och att småföretagare med färre än tio anställda ska slippa betala sjuklön för sina sjuka anställda.

Men Miljöpartiet vill också göra mer för arbetslösa och sjuka säger Mikaela Valtersson.

I Miljöpartiets vårmotion märks det på flera sätt att Miljöpartiet lämnat det rödgröna samarbetet och de tidigare kompromisserna, säger Mikaela Valtersson.

– Ja, exempel på det är att ta bort sjuklöneansvaret för de minsta företagen och att inte återinföra någon förmögenhetsskatt.

Och hur ser ni på rut?

– Ja, nu ser vi att den modellen kan ligga kvar även om det blev en större subvention än vad vi hade velat haft. Vi ser att det har haft en del positiva effekter allt fler människor använder det, barnfamiljer och äldre inte minst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".