Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Domstolarnas syn på narkotika ska granskas

Publicerat lördag 7 maj 2011 kl 05.45
"Man hanterar halter på lite olika sätt"
(1:44 min)
Domstolarnas bedömningar av knark är olika. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Osäkerhet om hur renheten i beslagtagen narkotika ska bedömas gör att svenska domstolar dömer olika i narkotikamål. Den här rättsosäkerheten vill man nu komma till rätta med och kartlägger exakt hur domstolarna dömer och hur koncentrationerna i narkotika ser ut.

– Jag tror framför allt att det kan finnas en risk för att man hanterar de här frågorna olika i olika delar av landet. Det är ju inte bra naturligtvis. Det ska ju vara samma sorts bedömning oavsett om man tar narkotika i beslag i Ystad eller Haparanda, säger Astrid Eklund, biträdande överåklagare i Stockholm.

Åklagarmyndigheten, Statens kriminaltekniska laboratorium och tullen samarbetar nu för att kartlägga dels hur domstolarna dömer i narkotikamål, dels hur koncentrationerna ser ut i den narkotika som beslagtas.

Högsta domstolen beslutade för att par år sedan att just renheten i den narkotika som beslagtagits kan påverka straffvärdet och om brottet skall rubriceras som grovt eller inte.

– I det avseendet har vi fått indikationer på att man hanterar halterna på lite olika sätt när det gäller bedömning av straffvärde och när det gäller rubriceringar, säger Astrid Eklund.

De senaste åren har halterna i den narkotika som beslagtagits förändrats. Det beror, enligt åklagarmyndigheten, delvis på att nya missbrukare har tillkommit.

Men man har inga exakta uppgifter mer än att man vet att renhetsgraden i narkotika varierar en hel del.

– Hur ser det ut bland de preparat som analyserats, som har tagits i beslag? Är det i princip mellan 20 och 80 procent när det gäller amfetamin till exempel. Är det bara enstaka undantagsfall när det bara är frågan om enstaka procent eller 90–95 procent?

När kartläggningen är klar i sommar kommer nya instruktioner gå ut till landets åklagare, så att samma bedömningar görs över hela landet.

– Arbetet vi gör är ju ägnat att få någon sort positiv verkan för praktikerna, det är ju vår tanke, säger Astrid Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".