Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Många kommuner bryter mot LSS

Uppdaterat onsdag 4 maj 2011 kl 09.00
Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 02.12
Många får vänta orimligt länge på hjälp. Foto: Jessica Gow/ Scanpix.

Funktionshindrade får inte den hjälp de har rätt till. Kommuner förhalar beslut för att slippa straffavgifter och enskilda människor utsätts för allvarliga kränkningar, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

– Det tar alldeles för lång tid med att man får de insatser som man är berättigad till. Vi ser också problem i bemötandet i ett antal situationer där bemötandet inte har varit acceptabelt. Vi har också exempel på några övergrepp som är väldigt allvarliga. Den tredje sortens problem är att miljön i gruppbostäder inte håller tillräckligt hög kvalitet, säger Håkan Ceder, överdirektör på Socialstyrelsen.

Och bland de övergrepp som Socialstyrelsen har sett i sin tillsyn finns det sedan tidigare kända fallet med en rullstolsburen man som under 25 år var bakbunden, dag som natt.

Men kommuner bryter också mot de råd som gäller för gruppboenden. Utbudet av fritidsaktiviteter och annan stimulans är torftig, konstaterar man och själva tanken med LSS, att människor med funktionshinder ska kunna leva som andra, försvåras i de fall där kommuner överskrider rekommendationerna om att inte fler än fem personer ska dela gruppbostad.

LSS är oerhört tydlig, säger Håkan Ceder, en av de tydligaste lagarna som finns så frågan är då vad som behövs för att kommunerna ska följa den?

Svaret är, enligt Håkan Ceder, tydliga krav på vilken kompetens som ska krävas för dem som på olika sätt arbetar inom LSS-området.

– Ett av skälen är att man behöver höja kompetensläget i LSS-verksamheten så därför sätter Socialstyrelsen nu igång ett sådant arbete med att precisera vilka kompetenskrav som ska kunna ställas för dem som arbetar i LSS-verksamhet.

Göran Stiernstedt som är chef för vård och omsorg på Sveriges kommuner och landsting, SKL, tror också på tydligare kompetenskrav men han ser också bland annat brister i LSS-verksamheternas ledarskap som en förklaring till kommunernas svårigheter att följa LSS.

Varför har kommunerna, 17 år efter att lagen införts, fortfarande så svårt att följa den?

– Det finns mycket sådant här som tar väldigt lång tid. Det handlar ibland både om kulturer och attityder som dessvärre tar tid att bryta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".