Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

USA var nära bin Ladin redan 2008

Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 10.02
Huset i Abbottabad där Osama bin Laden gömde sig. Foto: Nils Horner/Sveriges Radio.

USA:s trupper var stationerade några hundratals meter ifrån den byggnad där Usama bin Ladin gömde sig redan 2008. Det avslöjar dokument från Wikileaks som tidningen the Guardian  har tagit del av.

De amerikanska soldaterna var ute på rutinuppdrag som kallades ”training the trainers” av Pakistans militära armé bestående av 70 000 man – Frontier Corps. Pakistans militära akademi ligger bara några gator bort från huset där bin Ladin sköts.

Nu på morgonen spärrades huset i Abbottabad av och över 300 beväpnade poliser och militärer placerade sig runt om byggnaden.

Runt huset har mängder av journalister flockats ända sedan nyheten om bin Ladins död blev känd och många av dessa har visiterats av polisen och blivit tvungna att visa sina identitetshandlingar.

Pakistans säkerhetstjänst verkar inte ha blivit informerad i förväg om tillslaget mot Usama bin Ladins hus i Abbottabad. Att det har funnits misstänksamhet mot Pakistan från USAs sida står klart sedan CIA-chefen Leon Panetta uttalat sig i tidningen Time:

-- Vi kom fram till att alla försök till samarbete med pakistanierna riskerar att äventeryta uppdraget. De skulle kunna varna målet, säger CIA-chefen.

Panettas påståenden tillbakavisas av Pakistans utrikesminister, som kallar dem oroande.

– Pakistan har en nyckelroll i kampen mot terrorismen, säger utrikesminsiter Salman Bashir till BBC.

Vita Huset har nu gått ut med att bin Ladin var obeväpnad när räden utfördes, men Obama-adminsitrationen anser ändå inte att de använt någon form av övervåld vid gripandet.

Tidningen the New York Times skriver att presidenttalesmannen Jay Carrey säger att bin Ladin inte hade tänkt ge sig. Carney och andra företrädare för USA säger också att det var en våldsam situation inne i huset och att flera människor sköt vilt omkring sig och den amerikanska styrkan visste inte ifall någon hade sprängmedel på sig.

– Om han gav sig eller låg medvetslös skulle det väcka allvarliga frågor, sa John Bellinger, juridisk rådgivare åt Bush-regeringen.

Experter på riktlinjer vid stridssituationer menar att det inte krävs så mycket för att soldaterna bör skjuta när det handlar om en sådan farlig person som bin Ladin.

Men det räcker inte för FN:s människorättsorganisation som kräver mer information och Navy Pillay säger att det är viktigt att operationen var laglig.

Obekräftade uppgifter från USA menar att ordern inte var att gripa utan att döda bin Ladin.

Nu fruktar den franske inrikesministern Claude Guéant att Frankrike kan bli mål för hämndaktioner. Det rapporterar AFP.

På tisdagen beordrade Guéant ”förstärkt patrullering och förebyggande åtgärder”, sa han till den franska radiostationen RTL.

Bland annat har de vidtagit särskilda säkerhetsåtgärder vid franska flygplatser samt på Air France-flygningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".