Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Patienters tillstånd missbedöms ofta på akuten

Uppdaterat onsdag 4 maj 2011 kl 17.14
Publicerat onsdag 4 maj 2011 kl 12.58
Ska inte ta hänsyn till kön på mottagningen
(2:24 min)
Arkivfoto: Johan Gunséus/Scanpix.

Svårt sjuka får vänta alltför länge på vård, och kompetens saknas när patienternas tillstånd bedöms på akuten. Det är några av slutsatserna i Socialstyrelsens omfattande rapport om läget i svensk sjukvård och socialtjänst som presenteras i dag.

Carina Forsberg, som är enhetschef vid Socialstyrelsen, säger att de metoder man använder när patienter bedöms på akuten kräver kompetens, annars blir det farligt.

– De är ett bra komplement till en sakkunnig, klinisk bedömning, om i grunden har en bra kompetens. Men de kan inte ersätta kompetens, och har man inte utbildning eller en god klinisk kompetens kan de här instrumenten bli farliga istället.

Metoden kallas triage och används för att patienter ska bedömas korrekt och likvärdigt. Men det kräver att den används på rätt sätt, att personalen har utbildning och inte tar hänsyn till andra faktorer samtidigt, till exempel hur lång kö det är på akutmottagningen.

De flesta av landets drygt 70 akutmottagningar har infört triage. På länssjukhuset Ryhov i Jönköping startar triagebedömning inom kort, men man arbetar fortfarande efter den gamla modellen, säger sjuksköterskan Ellinor Hedberg.

– Jag bedömer enligt de regler vi har i dag och det är jättesvårt.

Hon välkomnar det nya systemet med triage, som ska göra prioriteringarna av patienterna lättare, bland annat genom att man kan övervaka sjuka patienters puls, blodtryck, med mera.

Men på flera av klinikerna som infört triagesystemet har personalen inte haft tillräcklig kompetens, utan frångått systemet med allvarliga fel som följd.

Carina Forsberg berättar om ett fall där en man med andningssvårigheter och svullet ben bedömdes behöva träffa en läkare inom två timmar.

– Efter att han hade väntat i sju timmar utan någon bedömning och fått uppgift om att han skulle bli undersökt av läkare dagen därpå, åkte mannen hem. Efter en vecka drabbades han av hjärtstopp och avled.

I flera ärenden har Socialstyrelsen funnit att man inte har följt triageringsmetoden utan istället tagit hänsyn till stressen på mottagningen och andra patienters behov. Det har lett till anmälningar, säger Carina Forsberg.

– Det vi kan notera är att i den mängd ärenden som vi får in kring akutmottagningen, finns problem med triageinstrumentet med som en bakomliggande orsak i väldigt många ärenden, säger Carina Forsberg, Socialstyrelsens enhetschef vid tillsynen region sydväst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".